LOGO
Svenska 505 förbundet

Claes Lehmann/Leon Oehme nya världsmästare i 505

Inför dagens sista segling i Five-VM var det bäddat för dramatik – tre tyskar i topp med bara 5 poäng emellan. Dramatiken kom dock ganska snabbt av sig när både ledande Böhm/Roos och trean Hunger/Jess fastnade långt bak i fältet efter starten, medan Lehmann/Oehme startade tidigt i gaten och kom loss på babords sida av banan och ledde efter första kryssen, men lyckades inte hålla undan för Mike Holt/Carl Smith som tog över på första länsen. De vann seglingen i suverän stil och slutade fyra totalt. I mål hade de också passerats av australiensarna Higgins/Marsh som därmed blev femma totalt. Detta gjorde dock inget. De andra båda tyskarna lyckades inte segla upp sig tillräckligt för att ha en chans att hota Lehmann/Oehme. Inför sista kryssen låg de båda runt plats 10. Böhm/Roos visste då att de inte skulle kunna bli sämre än tvåa och gjorde en våghalsig kantkörning på styrbords sida, dvs. ”fel” bansida – vilket inte lyckades. De valde att utgå ur seglingen. Hunger/Jess seglade in som 11:a i mål och blev trea totalt.

Lehmann har seglat Five i nästan 30 år men har på senare år tillsammans med Oehme satsat seriöst på att ta sig till VM-toppen. 2011 på Hamilton Island var de 16:e båt, 2012 i La Rochelle 5:a och nu 2013 blev de välförtjänta världsmästare. Det sämsta resultat de räknade var en 6:e plats.

Fjolårets mästare, danskarna Saugmann/Görge slutade 8:a totalt, medan fjolårstvåorna likaledes danskar, bröderna Bojsen-Möller blev 11:a. Bojsen-Mölller var hare i sista seglingens gatestart och blev därmed tvingade ut på den ofördelaktiga styrbordssidan, men klarade ändå hem en 9:e plats i seglingen.

Ebbe och Olle blev 45:a i seglingen och 38:a totalt. Inte riktigt vad vi alla hade hoppats. Mårten och Ronald är ganska nya i klassen och hade inte samma fart i båten som de flesta andra. De slutade på sista plats.

2014 går VM åter i Europa. Då är det Kiel som välkomnar all världens 505-seglare i augusti. Tyskarna lär ha som mål att slå fjolårets deltagarrekord på 188 båtar, så det är bäddat för en riktig seglarfest. Nästa stora Five-segling är dock EM 2013 som går i Holländska Medemblik i månadsskiftet augusti/september. Då finns det fler svenskar på startlinjen.

Per-Eric
SWE 8651

Du är här: Home Results Claes Lehmann/Leon Oehme nya världsmästare i 505