LOGO
Svenska 505 förbundet

Mange Olsson – minnesstund 16 juni

Som vi skrivit kort om på Facebook var Magnus Osson inte ”bara” en av världens bästa, mest kända och mest omtyckta seglare. Han var också en hängiven Fiveälskare. Så här skrev Ebbe när den tragiska nyheten hade kommit.

”I söndags på Barbados och inför starten av 505 VM fick Olle och jag höra den mycket tragiska nyheten via Peter Lindberg, en barndomsvän till Mange och kompis med Olle och mig.

Mange och Juppa vann två SM i 505: https://mksebbe.synology.me/mks505/505web/sm.htm

Artikel i GT med rapport från 505 VM -74 i Marstrand där Mange och Juppa deltog och vann en av delseglingarna.

Hälsningar
Ebbe

Nu finns det chans att vara med och hedra Manges minne. Det blir en minnestund med tal och musik på Djurgårdsvarvet söndagen den 16 juni med start kl 15.00

Anmälan > http://mangeolssonsminnesfond.se/

Man kan också skänka pengar till Mange Olssons Minnesfond. Den har till uppgift att främja och uppmuntra svensk seglingsungdom och seglingsverksamhet genom att utge stipendier till personer eller organisationer. Skänk gärna en slant – instruktioner finns på hemsidan ovan.

Per-Eric
SWE 8651


Här en mycket bra video som hyllning till Mange där han avslutningsvis säger att han på äldre dar vill komma tillbaka till den enklare sidan av segling, som jollesegling på det sättet som det började en gång för honom, t.ex att segla Laser och bara glida runt i lugn och ro i vikar och runt uddar. Underförstått på Mälare och fjärden "Fjåset" mellan Bromma och Mälarhöjden (8:30 in i videoklippet).

Det är ofattbart tragiskt att detta inte blir av och som iaf jag hade hoppats och trott skulle bli av nångång

https://akefredriksson.wordpress.com/2013/04/23/mange-olsson-litegrann-under-skinnet/ 

Ytterligare en bra dokumentär där Mange berättar personligt om sig och sin karriär http://www.youtube.com/watch?v=3XStkvlfKkg

Några mycket sevärda TV-program där Mange medverkar:

 Programledare: Jan Jingryd. Medverkande Magnus Olsson Anna Drougge Bertil Söderberg

Artikel i DN: http://www.dn.se/sport/magnus-olsson-ibland-ber-man-havet-dra-at-helvete

Sedan 1976 har han levt på att korsa världshaven under de mest extrema former. Segla lärde han sig på Mälaren som åttaåring. 1961 köpte familjen Olsson sommarhus i den lilla halländska kustorten Haverdal. Magnus, då tolv år, gick med i segelklubben HSSS, avverkade snabbt OK-jolle, Trapezjolle och tävlade senare i 505-klassen.

–Det var med Trapezen som jag upptäckt hur segling hela tiden är ett äventyr, en kamp med naturen, en spänning och adrenalinutsöndring som jag gillade. Det var ballt att tävla, men lika ballt att bara vara ute och segla.

Haverdalsbukten blev platsen för ett ständigt nötande och trimmande av Trapez nr 164. I 505-klassen vann han senare två SM-titlar. Bristen på finanser för att hålla sig kvar i toppskiktet frustrerade honom dock. Han pluggade och blev civilingenjör. Kort därpå, 1976, ringde seglaren och båtdesignern Pelle Pettersson och undrade om Olsson vill gasta åt honom i den anrika matchracing-tävlingen America’s Cup.

–Det var inget svårt beslut. I dag har jag livnärt mig på segling i trettiotre år – ibland med bra inkomster, mer ofta har jag hankat mig fram. Det är tufft, men det är ju en passion. Jag har valt det själv för att jag älskar det.


PeterLindberg skrev f.ö. en artikel för något år sedan där han berättar en händelse från 60-talet då Mange hade börjat segla OK-jolle. https://mksebbe.synology.me/mks505/pix/kanot/mks_pa_kanot_sm_i_goteborg.pdf

Ebbe Rosén

SWE 8926

 

Du är här: Home Results Mange Olsson – minnesstund 16 juni