LOGO
Svenska 505 förbundet

Lars Bjerke/Tore Reinhold distriktsmästare i Västsverige

 

Vi gippar och går ganska platt i förhoppning att nå några vindstråk, medan Kalle och Jocke fortsätter ända ut för sb-bog och är därmed före oss i rundningen. En till five hinner passera oss på denna undanvind. Vid nästa kryssboj ligger vi tvåa. Kalles undanvindar är inte mycket att göra åt, och de tar sin första spik.

Race 2. Omtrimning. Kalle och Jocke får en bra start och rätt snart slår de över mot sb-sidan. Vi andra fortsätter ut mot bb. En bit framför oss på bb-bog upp mot märket ser vi Tord och Tomas bara höjda upp mot märket och runda som tvåa efter Curt och Johan. Kalle och Jocke har haft otur på sin kant och ligger långt ned i fältet bland 29er. Slören har blivit mycket brantare så vi klarar inte nästa märke utan att droppa spinnakern. Curt/Johan och Tord/Tomas rycker ifrån och Kall/Jocke kommer otäckt närmare. Vid länsmärket ligger vi sist.

Nästa kryss händer inte så mycket men på sista undanvinden seglar Kalle och Jocke upp i ledningen. Va fasen gör dom på undanvinden?????? Själva testar vi åter att gå platt och tar några placeringar.

Race 3. Omtrimning igen. Sträcker uthalet lite, minskar riggspänningen, in med focken lite.

Satsar åter på bb-sidan, dock ej lika långt ut som Jesper och Tomas som konstant kört ända ut på layline. Har för mig att vi rundar 2a. Fortsätter lite till uppåt innan vi sätter spinnaker. Kalle och Jocke kommer allt närmare på undanvinden.

På sista undanvinden in mot länsmärket som ska rundas före målgången går vi något plattare än Kalle och Jocke. Tydligen fick dom en körare för de närmar oss i full planing. Vi håller oss tight runt länsbojen där vi har plats för märke. Ser hur deras för går på andra sidan bojen och träffar vår båt i sidan. Fören tittar in en halvmeter i vår båt bakom mig. Jag lovar upp något för att inte släppa förbi dem, men deras båt pressar vår akter i sidan så att vi passerar vindögat med spinnakern uppe. Ner med spinnakern och rundar bojen en gång till inkl. fler andra jollar som nu rundar bojen. Hojtar till Kalle och Jocke att snurra och därmed får vi vår första spik.

Orsak till kollisionen. Jocke var så himla tänd att han glömde rundningen av länsbojen med allt vad det innebär. Vägrade lyda order av Kalle att släppa på spinnaker för att få ner farten. Fightingkänsla!!!!!!!!!!!!!

Race 4. Under startprocedur tycker vi att fördel vi lovartsmärke uppstått. Vi söker oss uppåt startbåten men för sent och får en mycket dålig start. Går bakom alla 29er och RS-båtar, ut på sb-sidan. Är i stort helt ensamma här. Möter rätt snart ett vrid än mer åt syd. Slår och höjdar nästan upp mot kryssboj. Jesper/Tomas rundar först med oss som 2a och Kalle/Jocke som 3a. På undanvinden har vi sällskap av en 29er som stör oss något. Oförändrat nere vid länsmärket.

På kryssen blir bevakningen mer på Kalle och Jocke och uppe vid kryssbojen leder vi och Kalle som 2a (tror jag). Nu går vi lika brant som dem, gippar när de gippar men vi har nu fördel av en brantare kurs. Kalle och Jocke får strul med spinnakern så mycket att Jesper och Tomas passerar dem. Vi får vår 2a spik. Det var spinnakerupphalet som släppt på Kalles båt. Kanske orsakat av kollisionen tidigare.

Mycket roliga seglingar då placeringarna skiftade hela tiden och så ett himla fint väder.

KKKK utryckte ett stort tack för att vi fivar kom och deltog.

Inte alls säkert att detta referat överensstämmer med verkligheten. Som rorsman skall jag inte veta vad andra håller på med.

Gänget i Kullavik beslöt att vi skall ha en pubkväll på The Bishops Arms en kväll i november. Då har Kalle och Jocke lovat berätta hemligheten med sin undanvindssegling. Vi kommer nog att fylla lokalen denna gång.

Vid pennan

Lasse B

Du är här: Home Results Lars Bjerke/Tore Reinhold distriktsmästare i Västsverige