LOGO
Svenska 505 förbundet

Fivesäsongen 2013 – vilket år!

 

Båtmässan

Säsongen inleddes med att vi för första gången på mycket länge var med på Båtmässan i Göteborg. ”505-forever young” var vår slogan. I nydesignade T-shirts med stor Fivelogga visade vi upp nästan nya SWE 9092, Knut och Jana Hastenpflugs läckra Rondarbåt, dessutom fina Fivefilmer som Tom Hastenpflug klippt ihop, massor av bilder som Lasse Bjerke tagit fram, infotexter och broschyrer, pristävling mm.

Många Fiveseglare var engagerade och ställde upp hel- eller halvdagar i montern. Det var go´ stämning och trots att vi låg lite avsides hittade en hel del personer till oss och pratade segling och Five. Fiven berör – den är levande jollehistoria! Många har seglat 505 någon gång och alla är positiva till båten – hur kul som helst! Över 70 personer ville provsegla. En del har gjort det, men alla har ännu inte fått chansen, men snart är det ny säsong… Två besättningar köpte begagnad båt som en följd av båtmässan. Båtmässans ledning la också märke till oss och vi har blivit erbjudna att vara med även 2014 – nu på bättre plats – i C-hallen, på ett jolletorg. Mer om detta i en separat artikel inom kort

VM på Barbados i början av säsongen

När säsongen här hemma just startat i skiftet april/maj, stack två besättningar till VM på Barbados – en riktig drömresa. Ebbe Rosén/Olle Wenrup i SWE 8926 och Mårten Hansson/Ronald Nilsson i SWE 9038 var de svenska hoppen i Västindien.

Det var inte de roligaste seglingsförhållandena på Barbados. Banorna låg för nära land, eftersom det snabbt blev bråddjupt. Tidvattnet och vindarna gjorde att det blev mycket följa John in mot land – sedan upp mot märket. I en segling lönade sig ”havssidan” pga. ett stort moln med vind. I övrigt var det bara Bojsen-Möller som lyckades vara med i topp efter att varit hare och därmed längst ut mot havet, på styrbordskanten. De kan verkligen segla, men totalt sett blev de 11:a på detta VM. Tyskarna var överlägsna och tog alla tre platserna på prispallen. VM vanns av Claes Lehmann/Leon Öhme, inte helt väntade, men värdiga vinnare. Ebbe och Olle svarade för bästa svenska placering – 38:a. Mårten och Ronald var längre bak i fältet, men med rutin och träning kommer resultat. Det finns flera artiklar om VM här på hemsidan.

Träningsläger, ny ordförande i förbundet och vårseglingar

Träningsläger med 505-tränare Thomas Moss i början av maj. Många nya ansikten och en hel del kända. Tyvärr var det krock med sjösättning av storbåtar för en del, vilket gjorde att det var flera båtar som bara deltog en dag. Nyttigt var det i alla fall! Lagom till träningshelgen hade de nya Fivejackorna från Helly Hansen kommit. Snygga och sköna och de har uppmärksammats av många!

Årsmötet hölls under träningshelgen. Efter ett framgångsrikt år lämnade Tord Lawner över klubban till en av de yngre Fiveseglarna – Tom Hastenpflug som nu fått en flygande start med en lyckad säsong för Fiveseglingen i Sverige

Poängseglingarna i Björlanda körde igång i som vanligt på måndagskvällarna med många entusiastiska seglare på plats. Det är en mycket viktig träffpunkt för Göteborgstraktens Fiveseglare.

On the Wire, en ny segling i Björlanda Kile för alla trapetsjollar var en given tävling för Fivarna. Verkligen ett kul initiativ av BKSS med denna tävling i slutet av maj. Det var mycket vind båda dagarna faktiskt så mycket att en del båtar bröt på söndagen. Bästa Five med samma besättning båda dagarna blev SWE 8787, Lars Bjerke/Tore Reinhold.

Sommarsegling – mest individuell träning

Sommaren inleddes med en Pröva på dag med västsvenska seglarförbundet som drivande kraft. En del provseglade Fiven och tyckte förstås det var en rolig upplevelse. Vem vet – någon kanske fastnar?

Det var ju en fantastisk sommar med fina möjligheter till segling och många seglade Five en hel del, men mest på egen hand, eller bara några båtar tillsammans. Några större regattor i Sverige fanns inte. Familjen Hastenpflug var på Kieler Woche med två båtar. Tom och Toni visade att de närmar sig den internationella toppen och slutade på en fin 16:e plats av 49 båtar.

Under sommaren kunde alla som fick tag i SEARCH Magazine nr 3 -2013 läsa en presentation av 505 på sidorna 90-94. Har Du inte läst den kan Du nå den via nätet på adress: https://drive.google.com/file/d/1R3qop2j.....

Nordiska mästerskapen i Danmark med överlägsna danskar

I augusti startade höstsäsongen med Nordiska och tillika Danska mästerskapen i Vallensbaek, ett bra ställe som ligger rimligt nära för väst och sydkustens svenska Fiveseglare. Åtta svenska båtar mötte 10 danska, några finska och en tysk. Danskarna dominerade med de tre första platserna och Jörgen och Jacob Bojsen-Möller var överlägsna vinnare. De behärskade alla förhållanden i det skiftande vädret. Ebbe och Olle bästa svenskar på 5:e plats. NoM var ett bra genrep för de som skulle till EM några veckor senare. NoM finns beskrivet i separat artikel på hemsidan

EM i Medemblik, Holland – ny dansk vinst

Det finns en utförlig rapportering av EM på hemsidan som många läst. Kortversionen är att fem svenska båtar deltog i ett fält på totalt 89 båtar från 14 nationer. Trots att nästan halva fältet var tyska båtar vann Bröderna Bojsen-Möller från Danmark klart. En ung tysk besättning på andra plats – Morten Bogacki och Lars Dehne som med minsta möjliga marginal slog Europamästarna från 2011, mixbesättningen Mieke Schoemäker och Holger Jess. Bästa svenska båt var SWE 8912, Tom och Toni Hastenpflug på 36:e plats, men med häng på bättre resultat. Svårseglat om man inte är van vid hög krabb sjö, men det var utslagsgivande seglingar i allt från lätt till hård vind.

 Vid ett seglarmöte lett av ordföranden i internationella 505-förbundet, den trevlige och svenskvänlige australiensaren Pip Pearson, fick vi svenskar presentera Varberg som kandidat för EM 2015. Det var det enda riktigt genomarbetade förslaget, även om det fanns andra idéer. Mötet röstade enhälligt för att nästa EM seglas i Varberg 4-8 augusti 2015. Det kändes som en triumf. Mer om EM 2015 kommer i en egen artikel.

 Sista KLM-et gick i Uddevalla – från 2014 blir det SM

Förbundet gick ut kaxigt och sa att vi tror på 20 båtar på KLM i Uddevalla och det blev precis så. 19 svenska båtar och en dansk. Eftersom vi var 15 båtar (precis på ”kvalgränsen”) på KLM 2012 och nu klart över gränsen så får vi SM-statusen tillbaka, så 2014 blir det officiellt SM (i Åmål). 2012 års KLM arrangerades förtjänstfullt av SS Viken-Ägir i Uddevalla. Att det blev lätta vindar kunde de inte hjälpa, men det var lite synd då många ville provsegla Fiven, men det fanns inte vind nog för det. Snyggt av klubben att ändå klara att genomföra fem delseglingar!

En ny entusiastisk Stockholmsbesättning (Galen Mack och Wilhelm Johannisson) har rustat upp DEN 7017 och börjat segla Five under året. De har erfarenhet från 420, men det var nog ändå en överraskning för många att de seglade hem tre 2:or och även andraplatsen på KLM totalt. Vann gjorde favoriterna, Ebbe och Olle. Således dubbelt Stockholm i topp. Trea var Tom Hastenpflug med Tobias Bretschneider som gast. Broder Toni inte kunde komma hem från exjobb i Tyskland. Fyra kom seglaressen Oscar Angervall/Johan Barne, men inte i sin nya båt, utan i den gamla från 80-talet. Det blir spännande när de har den nya båten klar 2014!

505-förbundet 50 år – en historisk fest!

Fiveförbundet firade 50 år som klassförbund i samband med KLM och ordnade stor regattafest på Gustafsbergs havsbadsrestaurang utanför Uddevalla. Alla svenska Fiveseglare genom tiderna var inbjudna och många av det ”gamla gardet” kom och gjorde det till en väldigt speciell kväll. Många av Sveriges riktigt stora seglare deltog, som Stellan Westerdahl, Göran Andersson, Göran Petersson, Christer Båth, Stefan Sjöström och många fler. Det var en härlig stämning med många tal och skojigheter. En presentation som visades under kvällen finns här. Fiveförbundet blev också uppvaktade av Svenska seglarförbundet genom Anders Larzon som under festligheterna lovade att ställa upp på SM 2014. Det har även Christer Båth lovat, så nu gäller det att få fram båtar till dem.

Västkustens DM avslutade tävlingssäsongen

BKSS poängseglingar seglades under augusti-september. När poängseglingarna avslutades var facit att under säsongen har 11 olika Fivar deltagit. Som mest var det 6 båtar på startlinjen och snittdeltagandet låg mellan fyra och fem båtar. Bästa besättning blev SWE 8651 Peter Andersson/Per-Eric Thörnström före SWE 9107 Sven Flood/Pia Åhlund. En kväll kom Torslanda tidning och gjorde ett reportage. Det resulterade i att en äldre Five som legat upplagd på en tomt kom ut på marknaden och såldes till unga entusiaster på Tjörn.

Det blev inget deltagande på KSSS olympiska regatta i år – vi blev inbjudna först efter KLM-et och då var det för kort framförhållning för att samla 5 båtar – men nästa år kommer vi!

DM på västkusten blev säsongens sista segling. Fem båtar på linjen och mycket jämna seglingar i fint höstväder, men måttliga vindar. SWE 8787 Lars Bjerke/Tore Reinhold vann före SWE 8655, Kalle Nilsson/Joakim Petersson. Lasses berättelse här på hemsidan är klart läsvärd.

På senhösten har Göteborgsflottan haft en träff ”på stan” med 17 personer från 12 olika besättningar närvarande. Massor av tjöt och trevlig samvaro med dryck och mat.

Nya båtar och nya besättningar

Flera nya båtar har köpts till Sverige under året. En helt ny Parker SWE 9107 till Sven Flood/Pia Åhlund samt en helt ny Rondar (som just nu utrustas) till Oscar Angervall/Johan Barne. En nästan ny engelsk båt till Curt Lestrup/Johan Calvert (SWE 8948) samt Bojsen-Möllers EM-vinnare från 2007, nu SWE 8962, köpt från Finland till Lars och Axel Hultgren. Det har omsatts en hel del begagnade båtar och nu har de nya engagerade ägare. Senast i raden är bröderna Lawenius som tidigare seglat bl.a. Melges 24 och som i september köpte SWE 8412. Jättekul att vi nu har ett inflöde både av nya besättningar och av riktigt bra båtar.

Förberedelser för 2014

2014 hoppas vi ta ytterligare ett steg på vägen att återetablera Fiven i Skåne och Stockholm. Fiveförbundet introducerar 505 Cup Sweden, en cup med fyra delseglingar: en på västkusten, ”On the Wire ” i Björlanda Kile i maj, KSSS olympiska regatta (en av Sveriges största jolleseglingar) i oktober, en segling i syd (förhoppningsvis) och SM i Åmålsviken 6-7 september. Det blir då flera större tävlingar i Sverige. På SM hoppas vi på minst 25 båtar. Säsongens höjdpunkt internationellt är VM som seglas i Kiel, i mitten av augusti. Troligen blir det runt 200 båtar och förhoppningen är att minst 10 svenska båtar deltar. Det är en garanterat otrolig upplevelse – var i fältet man än seglar. NoM seglas i Finland (nära för Stockholmare i alla fall). Det kommer att bli en riktigt kul säsong och många chanser att träffa alla trevliga Fiveseglare.

En kortare årssummering, med läckra bilder kommer i SEARCH Magazine nr. 6, nu i december. Läs gärna!

Som synes - det rör sig en hel del i 505-klassen. Vi är på god väg att bli en kappseglingsklass att räkna med igen i Sverige. Internationellt är Fiven en väletablerad klass med stora fält och hög nivå. Svenska Fiveseglarna har en bit upp till den internationell toppnivå, men ju fler vi blir som seglar tillsammans och lär av varandra och av de bästa internationellt – ju snabbare utvecklas vi. Välkommen Du också till en klass med GO! Hör gärna av Dig – enklast är att maila på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Per-Eric, SWE 8651

 

Du är här: Home Results Fivesäsongen 2013 – vilket år!