LOGO
Svenska 505 förbundet

Kieler Woche i lätta vindar

Kieler Woche har just avslutats. Det var lätta vindar och en resultatlista som nog ingen hade gissat på innan. Tre svenska besättningar var på plats och här kommer en rapport från Tom Hastenpflug, som tillsammans med sin bror Toni var bästa svenska båt på 31 plats av 61 startande.
 
 
 Då har man kommit hem från Kieler woche, lagom trött och tillbaka i gråa jobb vardagen. En längtar tillbaka till fiven men kanske inte till just Kieler Woche 2014.
Här en liten rapport ur 8912s synvinkel. Motivationen var på topp när vi anlände till Kiel på onsdag morgon, ny meckad båt och ny fock skulle se till att överträffa fjolårets goda resultat. Vi möttes dock av en Kieler Bucht som låg i st...iltje, väderleksrapporterna förutspådde inte heller något positivt.
Torsdagens race blev inställda helt då vinden på våran bana (som ligger halvvägs till Danmark) inte fick mer vind än 3 knop. Bättre lycka på fredag tänkte vi. Och visst efter en del väntande på land fick vi äntligen åka ut i otroligt lätta och vridande vindar. En bra start följdes upp av dålig trim och ännu sämre taktik, ingen chans att segla upp sig på den korta banan och lätta vinden. Vi fick inte heller någon chans att göra bättre ifrån oss i dagens andra race då ett åskoväder drog in över banorna och vi blev skickade in till land. Sjöbrisen byggde aldrig upp sig igen så det blev inga fler seglingar.

På lördagen fick vi sticka ut direkt på morgonen men för oss blev det en kopia på fredagen, inte mycket som stämde (kanske återigen bristen på träning som visar sig?). Efter racet drog återigen ett åskoväder in följt av ett till när vi väl var i land och återigen byggde sig brisen aldrig tillräckligt stark igen.
Söndag, sista dagen, äntligen lite vind på banan (6-8 knop) och vi var kraftigt revengesugna. Första race gick ok med en dålig start och lite taktiska misstag men bra fart i båten så att vi ändå hade toppkänning. i Race två ramlade dock allt på plats. Bra start, hittade rätt i skiften och bra fart såg till att vi lämnade både regerande världsmästaren och Dr. Hunger bakom oss i mål, yes vi kan fortfarande! Vi hann med ett till race innan vinden dog ut helt. Racet kändes bättre än resultatet tyvärr.

Hur summerar man då KiWo 2014? En ung besättning i en gammal lånebåt vann före Saugman i sin polska five. Några av nya Jess fiverna fanns med i fältet men någon större skillnad kunde man inte se (men fina är de). För svensk del är det kul att vi blev 3 båtar (kom igen gubbar vi kan bli fler!) och extra roligt att Galen/Wille visar oss att material inte är allt. Knut/Jana hade som vanligt grym fart i båten men här saknas nog tävlingsrutinen lite. Och för våran del? Jo det är det gamla vanliga, träna mera, ät mindre planera mer och våga mera.
 
// Tom
SWE 8912
 
Du är här: Home Results Kieler Woche i lätta vindar