LOGO
Svenska 505 förbundet

Mästerskapstider för Fivar i Europa

10418975 827127297298368 3170114741930098376 n1Så här mitt i sommaren är det nationella 505-mästerskap i många länder. Nu, den 12-15 juli, avgörs Franska Mästerskapen i Crozon Morgat som ligger i Bretagne. Den 24-27 juli seglas både Engelska mästerskapen och Tyska mästerskapen (IDM). Engelsmännen gör upp i Felixstowe medan tyskarna seglar sina mästerskap i samband med Travemünde Woche.

Fransmännen är många och 2012, när VM gick i Frankrike, hade de ca 80 båtar på nationella mästerskapen. Nu var drygt 50 båtar anmälda och 49 kom till start. Av dessa är fem utländska besättningar, två från England, två från Schweiz och en från Tyskland. Efter tre dagar leder de två engelska båtarna med Smith/Needham etta och Pinell/Davies tvåa. Bästa franska båt, på tredje plats, Philippe Boite/ Erwan Grossman. Sex poäng skiljer ettan från trean. Så det kan hända en hel del fortfarande. Philippe Boite är den franska båt som varit mest framgångsrik internationellt de senaste åren, så det är nog ett hett tips att de blir bästa franska båt i mästerskapet. På årets Kieler Woche slog de båda de engelska båtarna.

Till tyskarnas mästerskap är det hittills 41 båtar anmälda, varav två utländska – en finsk besättning Jukka Niemi/Annti Salonen och en sydafrikansk. Alla de duktiga tyska besättningarna är med, så det blir ett tufft mästerskap med konkurrens på en mycket hög nivå. 2013 års världsmästare Claes Lehmann/Leon Öhme och tvåorna Stefan Böhm/Gerald Roos, regerande tyska mästarna från 2013 Mieke Schoemäker/Holger Jess, EM-tvåorna och bästa tyskarna på EM 2013 Morten Bogacki/Lars Dehne. Dessutom femfaldige världsmästaren Wolfgang Hunger med gast Julien Kleiner och många fler med hög kapacitet. Flertalet av dessa har dessutom nya Ovington-Jess-båtar. Tolv av de anmälda båtarna har minst en kvinna i besättningen. Det är en blivit vanligt med mixade besättningar i Tyskland – där ligger vi efter i Sverige. Det är lite lustigt att se att det är 40-talet tyska båtar på Tyska mästerskapen (ungefär lika många som var med på EM 2013), medan det till VM är hela 81 tyska besättningar anmälda!

Engelsmännen bör bli ett 30-tal båtar, men här är det inte lika lätt att hitta deltagarlistor – de finns inte utlagda på hemsidan för tävlingarna. Ian Pinnell/Alex Davies och Andy Smith/Tim Needham var de bästa engelska båtarna på Kieler Woche (10:a respektive 15:e) och är nu med och slåss i toppen på Franska mästerskapen. På hemmaplan får de konkurrens av bl.a. flera besättningar som skaffat nya Ovington-Jessbåtar.

Svenska mästerskapen seglas 6-7 september i Åmål. SM är också andra delseglingen i Narwal SWE 505 CUP 2014, med nya Narwalsegel och kapell på prisbordet för den sammanlagda cupen. Missa inte SM – det kommer att bli en härlig regatta! Anmäl Dig redan nu – adress:
http://int505.se/component/content/category/94-swedish-championship-2014
 

Att vara med på andra nationers mästerskap är en möjlighet som vi svenskar kanske borde utnyttja mer. På sommaren finns ganska få regattor i Sverige med Fivar på startlinjen, men med båten på släp och lite färjeåkande kan man nå många trevliga och bra regattor. Det är en av fördelarna med att segla i en internationellt stark och livskraftig klass.

På vår Facebooksida finns resultat  och kommentarer från en del större tävlingarna för Fivar i Europa. Besök oss gärna: https://www.facebook.com/int505sweden

Per-Eric
SWE 8651

Du är här: Home Results Mästerskapstider för Fivar i Europa