LOGO
Svenska 505 förbundet

Klara – färdiga – gå! Träningsstart med mersmak

1.Spisegling
Årets träningsläger var första steget mot VM 2024 och genomfördes därför i Varberg. Klara Wester som tidigare var en av Sveriges bästa 49erFX-seglare agerade tränare. De 19 båtarna från SWE, DEN och FIN fick träna på delvis nytt sätt. Mycket uppskattat!

2. Klara trnare
En första förberedelse för VM-et 2024
505-VM 2024 seglas i Varberg och därför har 505-förbundet valt att ha det tidiga vårlägret i Varberg både i år och 2024 i Varberg. Det är viktigt att känna sig hemma i miljön och på vattnen, när det blir tävling. Kanske var det därför det var rekorduppslutning. Hela 19 team, 14 svenska, tre danska och två finska. Det är en fin tradition med läger som inte bara är öppet för de egna, utan för alla 505-seglare i Norden. Det blir en fantastisk stämning!

3.Genomgng av Klara
Klara Wester – tränare med hög ambitionsnivå
Varbergs SS upplät klubbhuset med kök och allt för Fiveseglarna och så lördagen mjukstartade med en rejäl frukost tillsammans. Sedan var det genomgång och Klara Westers ambitioner var höga – det stod klart för alla. Många olika övningar redan före lunch, de flesta med fokus på att känna båten, segla och manövrera harmoniskt och att hantera rundningar så smidigt och effektivt som möjligt. Hur skulle detta gå?

4. vningsrundning2
Faktum är att det gick riktigt bra. När de första kom ut, fanns banan på plats och de kunde börja öva direkt. Sedan hängde alla på efterhand och så fortsatte det med nästa övning och nästa ända tills det var dags att segla in.

5.Ttt och intensivt2
Vem kan segla förutan roder?

En mycket god lunch intogs på Hattavikens restaurang. Sedan erfarenhetsutbyte, genomgång och så på det igen! Nu med nya övningar. Att segla 505 utan roder var det inte många som hade gjort innan. ”Bind rodret med en gummistropp i mitten av båten och segla utan att röra rodret”, var Klaras uppmaning. Det gick hur fint som helst att kryssa med bra höjd, för de allra flesta. Det var lite värre att falla av, sätta spinnaker och fortsätta på undanvind utan roder, men även det funkade – åtminstone för en del.

6.Trning2
Fartträning med så många båtar – går det?
Klara testade också fartträning med hela fältet. Det gick till så här. Harstart där alla uppmanades att ha lucka både i lovart och lä och så iväg. Det blev bra möjligheter för de flesta att segla utan att bli störda. Klara och undertecknad åkte runt och fotograferade alla båtar akterifrån så att man kan se hur akterliken öppnar för att kunna jämföra. Slag på signal och en kortare tid på nya bogen. Därefter start på nytt – nu med ”bakvänd harstart”, dvs haren seglar styrbord och alla startar för babord med luckor – även det funkade förvånansvärt bra.

7.Lunchstmning2
Frukost, lunch och middag – fina tillfällen att umgås och lära känna varandra.
Efter ny genomgång var det dusch och omklädning för kvällens gemensamma middag på Hattaviken. Efter en intensiv dag på havet var alla hungriga och törstiga. Mycket prat om trim, teknik och nästa års VM, men också en hel del annat. Med gemensamma måltider blir det en skön trivsam stämning där man efterhand lär känna varandra mer och mer.

8.Segelharmoni2
Kortbana med de flesta viktiga momenten under en kappsegling
På söndagen förmiddag blev det kort bana med kryss- och länsmärke. En stagvändning på väg upp (på layline), fin rundning, sättning, en gipp (på rätt ställe for optimal skärning), nedtagning och fin länsrundning, osv. i flera varv. Därefter på samma bana - fin länsrundning och slag direkt efter. Nytt slag på layline på bb halsar och slag precis vid kryssbojen med fin rundning och gipp direkt. Sättning, en gipp, nedtagning med gipp och fin länsrundning med slag direkt osv. Intensivt och nyttigt! Därefter härlig lunch på Hattaviken igen.

9.GAtestart p G
PelleP 505 Varberg Race – då visade Bojsen Möller var skåpet ska stå

Söndag eftermiddag var det avslutning med korta race – och en liten tävling på skoj. Fyra race där alla räknades. Nu plockade danskarna fram farten och taktiken. Jörgen och Jacob Bojsen-Möller vann överlägset med fyra spikar före Fabiola och Michael Wonterghem på 12 poäng. Trea kom Per och Lars Wester på 13 poäng. PelleP hade via Klara – som jobbar där – skänkt priser, så det blev till och med en liten prisutdelning, förutom genomgång. Klara tackades för helgen med en varm applåd. Hennes tränarinsats uppskattades mycket. Det var en hel del nya grepp jämfört med det 505-seglarna varit vana vid, vilket gillades. TACK Klara!

10.Pristagarna
Vi kommer tillbaka!

TACK också Varbergs SS. Det var toppen att få tillgång till klubbhuset, köket, ribben, bojar, VHF, mm. Allt löstes mycket smidigt och snyggt! Det fina träningsvädret med måttliga vindar hjälpte förstås också till att göra lägret så lyckat.

11.Fltet trnar
Nästa års vårläger hålls i Varberg den 20 – 21 april 2024 – boka in det redan nu! Då har vi hyrt hela Getterögården också (400 m från klubbhuset och 200 m från restaurangen) så alla kan övernatta, både fredag-lördag och lördag-söndag. Frukost, lunch, mm fixar vi givetvis också! Det är bara att komma och träna – alla nordiska 505-seglare är varmt välkomna!

Per-Eric Törnström
Hjälpreda på träningslägret

Du är här: Home Results Klara – färdiga – gå! Träningsstart med mersmak