LOGO
Svenska 505 förbundet

Malin Broberg/Johan Röök stabila vinnare av CUP-premiären i Stockholm

1.StartKSSS Saltsjöbadsregatta, den 20 - 21 maj, inledde SWE 505 CUP 2023. Att segla på Baggen på våren är en go’ start på tävlingssäsongen.

2.RundningMalin och Johan chockstartade
Ser man på resultaten var Malin och Johan överlägsna första dagen. Serien 2-1-1-1 gav en betryggande ledning. I själva verket var det ganska jämnt och fyra team tampades i toppen i alla seglingarna. Sydostlig vind 4-7 m/s med klara tryckskillnader och en del skift gav möjligheter att plocka eller tappa, inte minst på undanvindarna. Den typiska bilden var att Peter Bökmark/Martin Persson och Ebbe Rosén/Olle Wenrup var snabbast på kryssarna. De turades om att leda runt större delen av banan jagade av bröderna Per och Lars Wester samt Malin och Johan. Ebbe och Olle spikade första seglingen, men de övriga tre lyckades Malin och Johan ta hem via skicklig undanvindssegling, där de tajmade tryck och skift och höll farten. Med en segling borträknad låg både Ebbe och Olle och Peter och Martin två poäng före Per och Lars, men 4 poäng efter Malin och Johan. Det var bäddat för en spännande söndag. 

3.Ttt med OKMindre vind gav andra vinnare
Det var inte mycket vind på söndagsmorgonen och det blev en stunds väntan i land med AP uppe. Vinden kom emellertid, om än lite lättare än dagen innan. Det blev två fina race med riktigt tajta rundningar ihop med OK-jollarna. Det var flera andra team som var uppe och högg i toppen – kul! Per och Lars Wester vann första racet med halva Baggensfjärden till godo före de två Stockholmsteamen Thomas Lundberg/Johan Strömdahl som tvåa och Mikael Olesen/Ulf Camitz som trea. Peter och Martin avslutade med en välförtjänt vinst före Per och Lars, med Malin och Johan som trea. Trots sämre resultat på söndagen höll Malin och Johan undan totalt, vinstmarginalen blev 4 poäng. 

4.KryssBKSS dominerande klubb
Peter och Martin, som vann 2022 konstaterade: ”Malin och Johan seglade stabilt med få misstag. Det var svårt att hota dem när man själv gjorde missar.” Malin och Johan seger gav en inteckning i Parbleus vandringspris, en fin halvmodell av en 505, som Torgny Nordström skänkt. Totalt var det tre BKSS-team i topp. Peter och Martin slutade tvåa och Per och Lars trea. Därefter följde tre Stockholmsteam med Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, som fyra.Johan Strömdahl (trefaldig svensk mästare med Tomas Grundel) gjorde come-back tillsammans med Thomas Lundberg. Andraplatsen i femte seglingen och en fjärdeplats i segling 3 var bästa delseglingarna, vilket räckte till femte plats totalt för KSSS-teamet. Här finns förutsättningar för mycket mer. 

5.SeglarmIddag505-gemyt
Fivegänget gjorde sitt bästa för att själva späda påKSSS fina sociala arrangemang. Det var pre-middag med tilltugg och dricka på fredagskvällen i ett trevligt allrum på Min gård och på lördagskvällen var flertalet besättningar med på gemensam middag på Holmen i Hotellviken. Mycket trevligt! 

6.PrisutdelningFint arrangemang av KSSS
KSSS använde GPS styrda bojar, vilket var nytt och fungerade mycket väl. Det var flera klasser på tävlingen och de 10 Fivarna delade bana med OK-jollarna. I en del rundningar blev det tätt. Alltid lurigt när båtar med olika fart seglar ihop. Men det funkade i stort bra och KSSS seglingsledning hanterade det snyggt med fyra seglingar, på vardera 50 - 55 min, i tät följd på lördagen och två på söndagen. Det var intensivt på vattnet och seglarna uppskattade verkligen att komma in till trevlig och bra after sail. KSSS är skickliga på den sociala biten också. TACK för fint arrangemang! 505-klassen kommer gärna tillbaka. 

7.FrsnackAlla resultat på https://www.ksss.se/globalassets/resultatarkiv/2023/saltsjobadsregattan-2023/sailwave-results-for-saltsjobadregattan-2023-at-baggensfjarden-2023_05_24.html

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651

Du är här: Home Results Malin Broberg/Johan Röök stabila vinnare av CUP-premiären i Stockholm