LOGO
Svenska 505 förbundet

Tredje raka när Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, vann 10:e SWE 505 CUP

1.HUltgren rundarRE
2023 fyllde SWE 505 CUP 10 år! Cupen visar vilket som är Sveriges bästa 505-team på hemmaplan, under säsongen. Därför är det tävlingar både vår och höst, väl spridda över landet. 2023 seglades tävlingarna i Stockholm - KSSS, Lomma - LBS, Varberg - VSS och Björlanda kile - BKSS. Fyra toppenfina och trevliga arrangemang – TACK!

2.Rundning Lomma
Rekordmånga delseglingar
SWE 505 CUP sammanräknas på ett lite speciellt sätt. Slutplaceringarna i de olika deltävlingarna räknas inte. Bara de individuella delseglingarna i alla deltävlingarna. Är man inte med alls på en deltävling får man i varje delsegling 1 poäng mer än totala antalet deltagande besättningar i någon deltävling. Det kostar således poäng att stå över en CUP-tävling. Är man med i en deltävling och t.ex. tvingas bryta en segling, eller inte hinner ut till start får man däremot bara 1 poäng mer än antalet deltagare i just den deltävlingen. Detta påverkar inte så mycket i toppen, men kan ha stor betydelse för placeringarna en bit ner i resultatlistan. 2024 var det totalt 31 delseglingar som genomfördes, vilket är rekord.

3.GldjeRE
10 CUP-år – en riktig succé!
Under Cupens 10 år har det gjorts 2 876 båtstarter i 203 delseglingar, med i snitt 14 startande båtar i varje. Då är bara svenska båtar räknade och de som haft DNS i enstaka seglingar är borträknade. 2023 års sista CUP-segling samlade 20 svenska båtar. Ett mycket bra antal för att inte vara SM! Under de 10 åren har det varit 21 – 32 deltagande båtar, 2023 var det 24 team. Av dessa genomförde nästan 30% alla fyra deltävlingarna medan 25% bara var med i en deltävling.

4.Tt RundningRE
Mer spännande finalsegling än seglarna visste
2023 års CUP var en av de mest spännande, vem som skulle vinna var en öppen fråga tills målgång i sista delseglingen. Björlanda Kile SS arrangerade den avslutande CUP-tävlingen. Inför tävlingen ledde Peter och Martin med tre poäng före Malin Broberg/Johan Röök, BKSS. Första seglingen vanns av Malin och Johan med Peter och Martin på andraplatsen. Nu var ledningen 2 poäng. Därefter missade båda dessa team, det blev en 9:e för Peter och Martin och en 13:e för Malin och Johan. Med borträkningar var ledningen åter 3 poäng. I segling 3 gick Malin och Johan i mål på tredje plats, medan Peter och Martin var 7:a. Sjuan räknade Peter och Martin bort, men fick istället räknades en 6:a och helt plötsligt var poängställningen helt lika.

5.Action SW9259RE
Trippel BKSS på prispallen
Peter och Martin tog tillbaka initiativet och vann segling 4 med Malin och Johan åter på plats tre. Ledning med två poäng igen! Söndagens första segling verkade vända på allt igen – 10:e plats för Peter och Martin och 7:e för Malin och Johan. MEN efter 29 delseglingar får en femte segling räknas bort och båda kunde räknade bort denna segling så differensen fick ingen betydelse, utan ledningen var fortfarande 2 poäng. Peter och Martin vann segling 6 före Malin och Johan och ordningen var den omvända i sjunde och sista seglingen. Därmed var Peter och Martin åter CUP-vinnare. Med ynka två poäng! Malin och Johan således tvåa totalt och på tredje plats Per och Lars Wester, BKSS, knappt före Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, på fjärdeplatsen. Tre BKSS team på prispallen. Träning tillsammans lönar sig. Även SWE 505 CUP Classic vanns också av en BKSS-besättning – Annika Lundqvist/Robert Brenick.

7.Vinnarna i Cuperna 2023Maratontabellen
Under åren har Cupen vunnits av fem olika team, Peter och Martin har tre segrar. Tomas Grundel/Johan Strömdahl har också tre segrar, medan Ebbe och Olle har två. Anders Dahlén/Magnus Nilsson samt Malin och Johan har varsin vinst. Vårt att notera är dock att Ebbe och Olle endast två år varit utanför pallplats, så totalt sett leder de den informella Maraton tabellen. Fem segrar till ostkusten och fem till västkusten. Skåneseglarna har hittills en pallplats, ett silver för Lars och Axel Hultgren, RJK år 2015. Dags för en ändring?

6.TopptrioRESWE 505 CUP 2024
Det blir som vanligt ett spännande CUP-år. Första deltävlingen, CUP 1, är Saltsjöbadsregattan 11 - 12 maj, därefter följer SM i Marstrand 14 - 16 juni som CUP 2, För-VM/NoM i Varberg 2 - 3 augusti är CUP 3 och avslutande CUP 4 seglas traditionsenligt i Björlanda kile, den 14 - 15 september. Väl mött på SWE 505 CUP 2024!

 

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651

Du är här: Home Results Tredje raka när Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, vann 10:e SWE 505 CUP