LOGO
Svenska 505 förbundet

Parbleu SWE 505 CUP 2022

1.B-husen-73
Första året med fyra deltävlingar i CUP-en och första gången med prispengar! Återigen blev det en mycket spännande CUP, där inget var klart före sista tävlingen. Till sist lyckades Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, ta hem segern. Läs gärna mer om Parbleu SWE 505 CUP 2022 här.

Parbleu – vilken sponsor!
Fyra deltävlingar har 505-förbundet siktat på i flera år, men det kom en pandemi emellan. I år var det premiär för nya utseendet och även för att flytta Stockholmscupen till våren – en mycket lyckad flytt! Att tävla ihop med färre klasser på Saltsjöbadsregattan var klart positivt. TACK för den möjligheten KSSS!

2.PArbleus vandringspris-resized
505-förbundets tidigare ordförande Torgny Nordström gick i år in som huvudsponsor för SWE 505 CUP och cupen fick namn efter vad hans Fivar alltid hetat – Parbleu. Cupen i Stockholm fick ett vandringspris - en halvmodell av en 505 med samma färgställning som Torgnys senaste 505, SWE 7316. Varje deltävling liksom totala cupen fick prispengar – totalt 10 000 SEK. Stort TACK Torgny – det var mycket uppskattat av alla!

3.Mlgng cup 4-resized
Lite CUP-statistik 2023
Totalt deltog 27 olika team, vilket är det tredje största antalet i CUP-ens nu nioåriga historia. Toppnoteringen hittills var 2018 med 32 deltagare och näst mest var det 2021 med 29 deltagare. Från Göteborgsflottiljen deltog 15 team, från Stockholmsflottiljen 8 och från Skåneflottiljen 4. Det blev totalt 410 båtstarter och i snitt 14 båtar i varje start. 22% av teamen deltog i alla 4 deltävlingarna, vilket är en ökning sedan 2021 (17%), trots att årets omgång hade ytterligare en tävling jämfört med förra året. Både 2021 och 2022 var det 41% av seglarna som bara deltog i en deltävling. Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, leder fortsatt maratontabellen med 14 poäng. Då har vi räknat 3p. för seger, 2p. för plats 2 och 1p. för plats 3. Tre team ligger därefter på 9 poäng; Tomas Grundel/Johan Strömdahl, KSSS, Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS och Malin Broberg/Johan Röök, BKSS.

6.Seglarmiddag
Hur gick det då 2022?

Jättebra - för alla deltagare! Vi får inte glömma att 505-segling och SWE 505 CUP handlar om så mycket mer än kappsegling. Det är också gemenskap och trevlig samvaro med likasinnade och mycket mer - därför ett stort GRATTIS till alla som deltagit och gjort Cupen 2022 så lyckad.

Var och en av deltävlingarna har ett eget reportage här på hemsidan - läs dem gärna! Här kommer en kort repetition.

Peter och Martin chockstartade i Saltis med fem spikar i rad
5.Bearbetad pristagarna-resized
Första tävlingen gick i mitten av maj och frågan var: vem var i bäst form efter vårens träning? Elva båtar deltog på Baggen som var svårseglad som vanligt med stora skillnader i både tryck och riktning. Peter Bökmark/Martin Persson visade svaret tydligt. De vann de fyra första seglingarna, sedan var de 2:a och till sist 3:a –den räknade de bort. Snacka om klar seger. De två sista seglingarna vanns av Per och Lars Wester respektive Tomas Franzén/Lars Lindgren. Malin Broberg/Johan Röök var också jämna – tre andraplatser, en trea och en fyra gav slutresultatet tvåa, 7 poäng efter Peter och Martin. Ebbe Rosén/Olle Wenrup hade inte heller någon placering sämre än fyra. Deras jämna serien räckte till tredje plats, 1 poäng efter Malin och Johan. Peter och Martin fick första inteckningen i det nyuppsatta ”Parbleus vandringspris” plus 1 000 SEK som prispengar.

6.8962 fullt s
Fullständiga resultatet hittar Du här:
Läs gärna också Anders Nilssons (SWE 9013) trevliga bloggpost om tävlingen:

Tomas och Linnea överraskade alla med seger i Borstahusen
12.The Winners
Andra Cup-tävlingen, i början av juni, gästades av två danska team, världsstjärnorna Jörgen och Jacob Bojsen-Möller och Fabiola och Michael Wonterghem. Ett riktigt starkt fält med 16 båtar på startlinjen och ganska lätta vindar – särskilt dag 2. Tyvärr blev det bara fem seglingar. Peter Bökmark/Martin Persson inledde bäst med serien 2 – 1 – 4 – 5 och det såg lovande ut för ännu en vinst. MEN Tomas Berg som seglade med dottern Linnéa ville annat. De inledde tveksamt med en 11:a, men sedan gick det bara bättre och bättre, eller vad sägs om serien 4 – 3 – 2 – 1 som de räknade. Det räckte för vinst och förstapriset 1 000 SEK. Peter och Martin blev tvåa, 2 poäng efter och Per och Lars Wester knep tredjeplatsen ytterligare 3 poäng efter. På samma poäng slutade Jörgen och Jacob Bojsen-Möller som blev fyra.

8.B-husen-13
Alla resultat finner Du här:

Malin och Johan drog längsta strået i Gävle, där det var både CUP 3, NoM och SM
14.SM-prispallen
Två dagar med lätt vind och en med hårdare vind gjorde att de flesta fick något som passade. I de lätta vindarna var det stentufft mellan alla båtar, men i den hårdare vinden var Jörgen och Jacob Bojsen-Möller klart snabbast och tog hem det Nordiska mästerskapet. Veteranerna Ebbe Rosén/Olle Wenrup ledde SM och Cupen efter första dagen. Efter den blåsiga andra dagen hade Peter Bökmark/Martin Persson tagit över ledningen före Malin Broberg/Johan Röök. Den ställningen höll sig dag tre, ända till sista länsen i sista seglingen. Genom skicklig undanvindssegling tog sig Malin och Johan sig då förbi alla framförvarande båtar och vann både seglingen, Cupen och. Marginalen var en poäng. De fick åter lyfta vandringspriset ”Hornet” och fick 1 000 SEK i prispengar för CUP-vinsten. Peter och Martin blev tvåa, medan Ebbe och Olle slutade trea, 8 poäng efter Peter och Martin.

Vinnare av det fina SM-vandringspriset ”505 Classic” blev Sebastian Gransäter/John Tengbom.

10.Ttt flt Cup3-resized
Alla resultat på:

Per och Lars är svårslagna på hemmavattnen i Björlanda kile
11.Vinnarna cup 4
Sjutton båtar till start i finaltävlingen fick en första dag i fin mellanvind. Ebbe Rosén/Olle Wenrup tog kommandot med serien 2 – 2 – 1 – 6. Per och Lars Wester låg tvåa med 1 – 5 – 8 – 1. Peter Bökmark/Martin Persson var strax bakom på tredjeplatsen (3 – 1 – 10 – 5). Både Per och Lars och Peter och Martin hade en lite sämre segling att räkna bort än Ebbe och Olle, varför de hade mer press att prestera på topp dag 2. Malin Broberg/Johan Röök inledde med en DSQ i första seglingen efter kollision med gatebåten och hade dessutom en 9:a, vilket gjorde det svårt att nå toppen.

12.Tt rundning Cup4
Det blev en avslutningsdag med mycket lätt vind. Så lätt att flera båtar inte hann i mål inom maxtiden i såväl femte som sjätte seglingen och därmed fick DNF i protokollet. Båda dessa lättvindskör vanns av Malin och Johan, men det räckte ”bara” till 4:e plats totalt. Peter och Martin fick DNF i segling 6 och trots revansch med seger i sista seglingen fick de nöja sig med plats 3 totalt. Ebbe och Olle presterade lite sämre dag 2 och hade 5:a – 3:a, när de seglade in för att komma iväg till Stockholm snabbare. Den sista seglingen räknade de bort.

1. I ledningen dag 1
Skulle det räcka till seger? Nej inte när Per och Lars seglade jämnt, nära toppen, med serien 4 – 2 - 4. Per och Lars vann alltså årets sista CUP-tävling och fick 1 000 SEK som prispengar. Ebbe och Olle slutade tvåa och Peter och Martin trea.

Det var mycket jämnt några placeringar ner. Teamen på plats fem, sex och sju hade alla samma poäng och mellan plats 9 och 11 skilde det bara 2 poäng. Superkul!

Peter och Martin överst på pallen – igen!
Vinnarna och tvan 2022
Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, vann på 62 poäng och fick motta både en inteckning i CUPens vandringspris och 3 000 SEK som prispengar. De hade snittplacering 2,5 i de 25 delseglingarna som räknades. Dessutom hade de varit på prispallen i alla fyra deltävlingarna i Cupen, varv en som segrare, CUP 1. Peter och Martin är verkligen värdiga vinnare. Stort GRATTIS! Malin Broberg/Johan Röök, BKSS, vann CUP 3 = SM och var inte mer än 9 poäng efter på andraplatsen, vilket belönades med 2 000 SEK. Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, har inlett flera tävlingar starkt och hade de inte gett upp sista seglingen på både CUP 3 och CUP 4 hade de definitivt varit väldigt nära en högre placering. Nu var de 10 poäng efter Malin och Johan på plats 3 och fick 1 000 SEK i prispengar. Classic-CU vanns av Sebastian Gransäter/John Tengbom, KSSS, som i totalen kom på plats 13.

4.P7101805
Det har varit mycket bra arrangemang i samtliga CUP-tävlingar under året. Vi har haft arrangörer som vet hur man får seglare att trivas och som kan det där med att leda kappsegling på vattnet. Jättestort TACK till arrangörsklubbarna, KSSS, Borstahusens SS, Gefle SS och Björlanda kile SS Vi kommer gärna tillbaka – till en del kommer vi redan 2023!

16.Endast SWE 505 CUP 2023

2023 firar SWE 505 CUP 10-årsjubileum. Förhoppningsvis med ändå fler deltagare. Väl mött!