LOGO
Svenska 505 förbundet

Nyheter

Seglingssäsongen 2024 är igång på allvar - häng på!

AREV Tvlingsprogram 2024 lugn505-förbundets årliga träningsläger har just genomförts och nu är det tävlingssäsongen 2024 som börjar. Snart seglas första SWE 505 CUP-tävlingen i Stockholm, sedan SM i Marstrand i juni. Säsongens höjdpunkt med blir för-VM/NoM och VM i Varberg i augusti. Var med på så mycket Du kan – det blir en fantastisk säsong!

AREV.Tvlingsprogram 2024 fartHär är säsongens viktigaste tävlingar
De två bilderna ovan är från två olika dagar på SM /Euro CUP 4, 2023, i Varberg. Vi har kopierat in datum och plats för säsongens viktigaste tävlingar. Många fler bra tävlingar finns om Du är villig åka till våra grannländer. Träningslägret har just genomförts med 17 nöjda deltagande team från Sverige och Danmark. Nu börjar tävlingarna! Länkar till alla tävlingars NoR och sidor för anmälan finns på hemsidan, www.int505.org under rubriken ”Events” i vänsterspalten. Så snart info för en tävling publiceras länkar från denna sida.

Tajt rundning vid SM-RESIZEDSWE 505 CUP 2024
CUP-en 2024 drar igång med Saltsjöbadsregattan i Stockholm den 11 – 12 maj. Det blir en härlig tävling med tighta och utmanande seglingar på Baggensfjärden, gott seglarhäng och ett fantastiskt fint vandringspris att tävla om, den Torgny Nordströms-skänkta halvmodell av en 505, ”Parbleus vandringspris”. Anmäl Dig snarast och senast 1 maj: https://www.ksss.se/kappsegling/ksss-kappseglingar-2024/saltsjobadsregattan_2024/

Därefter följer SM i Marstrand, den 15 - 16 juni, som CUP 2 – se egen rubrik nedan.

För-VM/NoM, den 2 - 3 augusti är samtidigt CUP 3 och BKSS-SWE 505 CUP 4 avslutar CUP-säsongen den 14 - 15 september. En riktigt spännande säsong där de flesta har nära till mnst någon regatta. Alltså bara att boka i kalendern och sedan anmäla så tidigt det går. Då ser alla att det blir många och då kommer oftast fler. Classicbåtar har eget vandringspris i CUP-en så det är verkligen tävlingar som välkomnar alla 505-seglare.

Marstrand Race DaysRESIZEDSM i Marstrand – härlig tävling tillsammans med andra klasser
Marstrands SS har nya fina faciliteter och satsar i år på en regatta som de kallar Marstrand Race Days. Där seglar vi i samma tävling som Drake, CB 66, J 70, Snipe, D-kanot och 2,4mR. Spännande att fler får se vår läckra båt och fina klass. Det kommer att bli en riktig seglarfest som Du inte bör missa!

17.SM-vinnareUtmana regerande mästarna Peter Bökmark/Martin Persson om ”Hornet” – en pokal värd att kämpa för. Classicbåtarna gör upp om vandringspriset ”505 Classic” på SM, så tveka inte även om Du har en äldre båt. Anmälan senast 8 juni på https://www.sailarena.com/sv/se/club/mass/marstrand-race-days/

Nerrundning SM-RESIZEDVM blir något utöver det vanliga
Just nu är 70 båtar anmälda och det är god chans att nå minst 100 båtar. Att segla i ett sådant fält är en upplevelse och att få umgås med och lära nytt av alla härliga 505-seglare från hela världen blir fantastiskt! Har Du en chans – var med!

Invigning på borggården på Varbergs fästning, seglarfest på Rotundan, after sail varje dag med mat och dryck och en otrolig stämning – troligen t.o.m. eget VM-öl! Vem vill missa detta?

Hissa spiRESIZEDGå in och anmäl snarast – ju fler vi kan visa att vi blir – ju fler internationella båtar kommer. Att segla stora VM attraherar. Kan Du bara vara ledig en kortare tid – var med på antingen bara NoM/CUP3 eller bara VM – men missa inte hela eventet. Senast VM seglades i Sverige var 2003!

Det finns boendealternativ till rimliga priser– hör av Dig om Du har problem så försöker vi hjälpa Dig att lösa det! Anmälan och all info på https://www.int505.org/2024-505-world-championships/ Lägsta avgift gäller till 31 maj.

Låt oss göra 505-säsongen 2024 till en extra aktiv säsong -så häng på!

Per-Eric
Crew SWE 8651

Båtmässorna i Göteborg och Stockholm markerade säsongsstart 2024

1.Frsta bildGöteborgsmässan kan sammanfattas med: Mycket folk, en sprillans ny båt, många som testade att hänga i trapets och över 100 personer som vill provsegla 505 – en riktigt härlig mässa!
Stockholmsmässan kan kortbeskrivas: Mycket folk, bra läge i hallen, en fräckt restaurerad Five och även här en hel del som vill provsegla 505!

MEN vi tar det i ordning – GÖTEBORGSMÄSSAN först

2.Sprillans ny btSMALLSprillans ny båt
Oj vilken uppmärksamhet SWE 9259 väckte! Det är den helt nya Ovington2-Fiven som Mikael Gustafsson och Tore Reinhold köpte sommaren 2023. Båten seglades hela veckan av ”seglarteamet” som en del av våra seglare kallar Wolfgang och Holger. Båths lånade ut besättningen till oss. TACK

3. Hrlig milj SMALLHärlig miljö
Miljön i C-hallen med jollar, ett par kölbåtar och bassängen var mycket trevlig och inbjudande. Bra genomsikt i området, så man såg vad mer som fanns. Den gav också möjlighet till många kontakter över montergränserna – jättekul! Vi kunde verkligen slussa besökare effektivt mellan oss och visa på olika typer av segling för de som funderade på att återuppta ett aktivt seglande. Men mest pratade vi förstås om 5o5-måndagarna i Björlanda kile. Det är så kul med poängsegling och gott tjöt varje måndag under säsongen.

4.Mnga beskareMånga besökare
Trots att det totalt sett var lite färre besökare på mässan än 2023, upplevde vi inte att det var färre besökare i vår monter, snarare fler. Men det kanske handlade om att vi hade förmånen att få vara med på Skattjakten i år. Det var massor av glada barn som fick skattkartemärken. Vi delade ut närmare 750 sådana. Familjerna fick också tips om att seglarskola är första steget för att kunna segla som vårt seglarteam i en snabb och rolig jolle. Tack Båths som skänkte ”vårt pris” i tävlingen.

5.Trapetsriggen lockarTrapetsriggen lockar
Många barn och en del föräldrar testade också trapetsriggen och en del lekte i den och ville inte gå därifrån. Över 30 minuter var “rekordet”. Totalt hade vi närmare 250 trapetshäng, och nästan alla var supernöjda. Förhoppningsvis lockade vi några unga att fortsätta tillsammans i en trapetsbåt istället för traditionell enmanssegling.

6.ProvseglaProvsegla 5o5 – det blev en lång lista
Över 100 besökare skrev upp sig för provseglingen, måndag den 24 juni i Björlanda kile. Nu har de alla fått en personlig inbjudan. Några vill också låna en av förbundets båtar – kul! Vi hade också många kul seglingssamtal om all tänkbar segling men det var förstås extra många om 5o5-segling med tidigare, nuvarande och kommande 5o5-seglare.

7. Beskare frnBesökare från många länder
Besökarna i montern var från ett antal olika länder. Många norrmän, en hel del danskar, några finnar och britter, två holländare (som långseglar och ligger på Öckerö över vintern), en isländska (som är seglarskoleinstruktör på Island, men nu pluggar i Göteborg), en sydafrikan på väg att köpa kappseglingsbåt i Norge, osv….

8.P scenenPå scenen – två gånger
Att vi fick vara med på scenen och prata om 5o5-VM 2024 i Varberg och till och med fick köra en extra gång (som ersättare för sent meddelad w.o.) var förstås jättekul. TACK Bengt Wallin! 

9.AvslutTACK!
Tack Båtmässans team med Jacob Ryder i spetsen för att vi får vara med! 505-förbundet uppskattade också mycket att SEARCH Magazine uppmärksammade oss och trapetsriggen i sina promotionsvideos. Vi skrev själva dagligen på FB i nästan två veckor med hashtag Båtmässan. Inläggen sågs av i snitt knappt 700 personer dagligen. 

En månad senare, var det dags för ”ALLT FÖR SJÖN”, Stockholms båtmässa, som i år var uppdelad på två ”långhelger”, 7 - 10 och 14 - 17 mars.

10. Inledn. STHLM505-förbundet blev ”head huntat”
I slutet av hösten kom ett intressant mail till 5o5-förbundets mailadress Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. , en adress som alla kan skriva till och få svar på alla 5o5-relaterade frågor. Det var Hanse Thorslund Allt för Sjön som undrade om vi inte ville vara med på båtmässan. Så kul! Stockholmsgänget ställde upp som monterpersonal och så var vi med!

4.Bra miljBland kändisar
Vi fick ett bra läge i segelbåtsdelen av hallen, nära dragplåstret Arcona 50 (Yacht of the Year-vinnare 2024) och med flera andra segelbåtar i omgivningen. De flesta besökare passerade 5o5-förbundets monter. Många stannade till och kikade på den häftiga Fiven, på filmerna som rullade och på de fina 5o5-bilderna.

3.Grn StareOsannolikt sammanträffande
Båten vi visade upp var Galen Macks fräckt restaurerade Duvoisin från 1995, en båt som är byggd i epoxi och olika kolbaserade material och därför fortfarande är mycket styv och lätt. Båten är numera helt i en grön nyans. Den har nummer 8586. Bara några meter bort stod en restaurerad starbåt i samma gröna färg, med nummer 8587! Visserligen med NOR i seglet, men ändå – vilket sammanträffande!

4.BesksstrmBra besöksström
Många tidigare 5o5-seglare stannade vid montern och imponerades av den trimutrustning som en modernt utrustad 5o5 har. Vår mecenat Torgny Nordström uttryckte det ungefär så här, att segla en 5o5 är ju inga problem, men det får vara en med lite färre tampar för att man ska hitta kontrollerna. Finländaren Kari Wilén, bronsmedaljör från 5o5-VM i Hankö 1972, och 5o5-byggare var en annan av “det gamla gardet”, som hälsade på.Men många yngre stannade också för en pratstund med monterpersonalen och 5o5 är fortfarande en attraktiv båt. Många imponeras av fartresurserna och trimmöjligheterna. Fiven är verkligen en otroligt lyckad jolle!

5.Mikael Ahrbom vill lna btProvsegling för intresserade
För de mest intresserade fanns en lista att skriva upp sig på för provsegling i vår. Det var en hel del som vill testa och några var också eventuellt intresserade av att låna en av förbundets lånebåtar. Det går ju faktiskt att få låna en båt och vara med och känna på klassen på riktigt. Man kan t.o.m. låna en båt utan kostnad för att delta på VM i Varberg i augusti. Maila Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller gå in på hemsidan för att få mer info!

6. P scenen 505-VM SMALLVM-diskussion på scenen
Första lördagen var hårdsatsande 505-teamet Thomas Lundberg/Johan Strömdahl, KSSS, på scenen, med Bengt Wallin som moderator. De berättade om 505-VM i Varberg i augusti i år och deras satsning för att nå en bra placering där. Detta är faktiskt det enda seglings-VM som avgörs i Sverige 2024! Ett fint framträdande.

4.Goa FiveseglareTACK!
Ett stort TACK till Hanse Thorslund och teamet bakom Allt för Sjön för att vi fick vara med på årets mässa.

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651

505-året 2023 i backspegeln

1.Ingress2023 var återigen ett fantastiskt år för 505-klassen. Aktiviteter i massor och stort intresse för klassen och det kommande VM-et 2024. Här kommer en sammanfattning av verksamhetsåret 2023.

2. VinteraktivitetVinteraktiviteter
Under vintersäsongen harolika typer av möten med seglarna genomförts, både i Stockholm, Skåne och Göteborg – ett tema var att gå ut och äta, dricka öl och snacka segling. I Göteborg gav professor Lasse Larsson, själv gammal 505-seglare, en mycket intressant föreläsning om aerodynamik och hydrodynamik och vad det betyder för seglingen i en jolle som 505. Trimdiskussion, Regeldiskussion och träningsplanering var andra aktiviteter under vintersäsongen

3.BtmssanBåtmässan i Göteborg 2023 – säsongsstarten!
Vi fick en stor monter med plats för både en riggad 505 (SWE 9117) med besättning i planingsläge plus trapetsriggen med action. Dessutom var det filmvisning, informationsplanscher, VM-affischer, olika 505-broschyrer osv. i montern. Det blev en riktigt fin monter, med bra läge i C-hallen, tillsammans med andra segelbåtar. Resultatet då? Vi upplevde att det var mycket folk i montern nästan hela tiden. Under veckan pushade vi dagligen på Facebook (FB) för att besöka oss. I snitt ca 700 personer/dag kikade på FB-inläggen!

4.Trapets SMALLVi hade minst 150 trapetshäng i alla åldrar från ca 4 - 70 år, ofta med åskådare. 136 personer vill ha en inbjudan till provsegling, 6 team vill låna båt och vi pratade segling med närmare 1 000 personer. Många fler besökte montern, stundtals räckte vi inte till, trots bemanning på 3 - 5 personer hela tiden. Vi delade ut en hel del 505-material, men också över 100 broschyrer från Västsvenska seglarförbundet om västkustens seglarskolor. Vårt 505-material fanns också åtkomligt digitalt genom anslagna QR-koder, vilket attraherade många, främst yngre.

Flera gånger under mässan fick vi höra av besökare att vi hade bästa montern på mässan. Några kommentarer var: ”Det var bra film och man kunde göra något kul!”; ”En matnyttig monter”; ”Man fick bra info och tips om segling – inte bara om 505”. Kul med en sådan säsongsstart

5.Ny ordfEffektivt digitalt årsmöte
En tisdagskväll i mars höll 505-förbundet digitalt årsmöte. Ett 20-tal medlemmar var närvarande via Teams. Det fungerade bra att genomföra mötet digitalt och alla frågor klarades av inom den timma som var avsatt. Galen Mack avgick som ordförande och avtackades muntligt, Till ny ordförande valdes Per Wester. Övriga ledamöter kvarstår, dvs. Tomas Franzén vice ordförande och kappseglingsansvarig, Sven Flood, kassör, Lars Wester, nationell sekreterare och Ebbe Rosén, internationell sekreterare. För första gången hade mötet val av flottiljsamordnare. Dessa blev Galen Mack, Stockholm, Tomas Berg, Göteborg och Martin Fridh, Skåne. Dessa adjungeras till styrelsen. Även Per-Eric Törnström adjungeras till styrelsen som PR-ansvarig. Fredrik Molander valdes till ordf. i valberedningen som dessutom består av Lars Bjerke och Malin Broberg. Peter Bökmark och Mats Bylander valdes till revisorer. Inga motioner och inga styrelseförslag fanns att besluta om. Årsavgiften förblev oförändrad 505 SEK för team inkl. båt. Mötesdeltagarna informerades slutligen om läget på VM-förberedelserna inför 2024 och om att SM 2023 i Varberg även blir Euro Cup 4 för 2023.

6.Lger SMALLSuccéträningsläger i Varberg den 22 - 23 april
Nitton 505-team från Sverige, Danmark och Finland deltog. Ett av de finska teamen kombinerade med båtköp i Sverige och det andra teamet kombinerade med inmätning av ett nybygge på Otto-formarna. En svart grann 505 med nummer 9242. Klara Wester, före detta elitseglare i 49-er FX, var tränare. 505-teamen gillade hennes tankar och träningsmodeller för olika moment som ska göra alla mer förberedda inför säsongen. Fartträning med 19 båtar gick över förväntan och alla har nu bilder och film på båten akterifrån i lätta vindar.

7.Klara lger SMALLDeltagarna var mycket nöjda och tackade med en varm applåd och berömmande ord på Facebook. Klara gillade 505-gänget som hon kände hade go’ energi! Allt från nya i klassen till världselit deltog, och majoriteten av teamen var mycket jämna i de lätta vindarna. MEN när det kom till sista passets tävling ”Pelle P 505 Varberg Race visade Jörgen och Jacob Bojsen-Möller var skåpet ska stå – de spikade alla fyra seglingarna. Sedan var det jämnt, men Fabiola och Michael Wonterghem lyckades knipa andraplatsen före Per och Lars Wester på plats 3. De tre i topp belönades med priser från Pelle P. TACK Varbergs SS, TACK Klara och TACK Pelle P.

8.505-dagen5 maj – Internationella 505-dagen
Dagen firades på olika sätt runt om i 505-världen, men kanske mest på FB med bilder och filmer i massor. Mest finns på internationella FB-sidan: https://www.facebook.com/int505/  och på gruppen ”505 Sailing” https://www.facebook.com/groups/4568439386

9.Ny 505En splitter ny Ovingtonbåt till Sverige- SWE 9259
Duktiga BKSS-teamet Mikael Gustafsson/Tore Reinhold sålde sin SWE 9038 till Kalle Byrenius/Jakob Lindwall i Stockholm och köpte en helt ny båt från Holger Jess. SWE 9259, en Ovington, modell 2 – riktigt läckra båtar! På SM tog de sin första seger med nya båten, då de vann delsegling 8. KUL!

10.Provsegling SMALLRekordstor provsegling i Björlanda kile
När Göteborgsflottiljen bjöd in till provsegling på Båtmässan var det 136 som var intresserade. När det väl kom till krita kom det betydligt färre, men det blev ändå hela 26 personer som dök upp. Allt från tidigare elitseglare i 49er till personer som normalt inte seglar alls. Tyvärr var det en junikväll med lite för lite vind. En del kom ut i trapets, men inte alla. Alla fick dock känna på båten och det var idel glada miner. Vi försökte med en andra omgång veckan därefter då vi hade 4 personer som ville testa, men inte kunde vid första tillfället. Men då var det alldeles för mycket vind så det blev tyvärr inställt.

11.Cup1Malin och Johan vassast i CUP-premiären i Stockholm
Saltsjöbadsregattan var SWE 505 CUP 1 2023. Malin Broberg/Johan Röök gick på knock första dagen – tre spikar och en andraplats. De seglade stabilt och säkert i ganska lätta vindar men med svårbedömda skift och tryckskillnader. Det skulle mycket till för att de inte skulle vinna. Närmast efter låg Ebbe Rosén/Olle Wenrup och fjolårsvinnarna Peter Bökmark/Martin Persson, på samma poäng. Strax därefter Per och Lars Wester. Dag 2 var det Per och Lars som seglade bäst, det räckte till att ta tredjeplatsen totalt. Andraplatsen gick till Peter och Martin, på samma poäng, men två tvåor avgjorde till deras fördel. Ebbe och Olle slutade fyra. I och med vinsten fick Malin och Johan en inteckning i Parbleus vandringspris skänkt av förbundets mecenat Torgny Nordström. En fin halvmodell av hans egen 505, Parbleu. Myckat fina och trevliga arrangemang av KSSS – TACK!

12.8.Glada vinnareBojsen-Möller överlägsna i NoM och Danska mästerskapen
Nordiskt och samtidigt Danskt mästerskap avgjordes i gulliga lilla Reersö, på västra Själland, den 3 – 4 juni. Reersö har fina vatten strax utanför och tävlingen lockade 20 team från Danmark, Tyskland och Sverige. Bröderna Jörgen och Jacob Bojsen-Möller, DEN, vann fem av åtta seglingar och var överlägsna vinnare. Därefter följde två tyska team. Jens Biederer/Jan Reifferscheidt tvåa och Stefan Köchlin/Andreas Achterberg trea. Fabiola och Michael Wonterghem, DEN, slutade fyra och bästa svenskar blev Malin Broberg/Johan Röök på plats fem. NoM avslutades med att sista racet vanns av Lars och Axel Hultgren. Totalt slutade de 9:a och blev fjärde bästa svenska team, platsen efter Tomas Franzén/Lars Lindgren. Bra arrangemang med mycket danskt hygge, som det brukar vara i Danmark. Alla resultat på: https://www.manage2sail.com/da-DK/event/56b328f9-fdda-43c8-b7f4-a183ef75bbe0#!/results?classId=095e47ac-9a27-4f41-94c7-868e4dde524f

13.Tomas och Johan i ledningenLomma var årets SWE 505 CUP 2
Skånes CUP-regatta seglades i år i Lomma, den 17 – 18 juni i lätta vindar. Det var ett samarrangemang med Snipeförbundet som seglade sitt klassmästerskap. Fina vatten, riktigt bra arrangemang – stort TACK LBS - och hela 20 anmälda båtar, varav fyra danska. Det var också ”omöjliga” danska bröderna Jörgen och Jacob Bojsen-Möller som vann tävlingen, med Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, på andraplatsen. Malin Broberg/Johan Röök, BKSS, slutade trea före Per och Lars Wester, BKSS. Per och Lars hade samma poäng som Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, men tog tredjeplatsen genom att ha spikat sista seglingen. Tätt och intensivt, som det ska vara. Alla resultat på: https://www.sailarena.com/contentassets/4478f7a38de745e38d381552221440ee/final-result-klassmasterskap-snipe-och-5o5-6e-juni-2023.pdf 

14.9181 och 9222 p EMEM i Quiberon – alla svenskar mellan plats 20 och 30
Quiberon är ett verkligt bra seglingsställe, ett centrum för fransk segling. Den 4 – 8 juli samlades 72 båtar från 10 nationer för att göra upp om EM-titeln. Fyra team var svenska och 505-förbundets dubbeltrailer hade möjliggjort att två team samåkte. Det blev en överlägsen seger för mixparet Agnieszka Skrzypulec/Holger Jess, POL/GER, före Jan-Philippe Hofmann/Felix Brockerhoff, GER och med Ian Pinell/Alex Davies, GBR, på tredjeplatsen.

15.Svenska lagetAlla svenskarna seglade bra och det var några topp 10-placeringar i delseglingarna. Bästa resultat i en delsegling hade Tomas Berg/Johan Calvert med en sexa. Alla fyra svenskarna slutade mellan plats 20 – Malin Broberg/Johan Röök och plats 30, Jonas Berntsson/Magnus Lundberg. Tomas och Johan var 24:a och Tomas Franzén/Lars Lindgren var 26:a. En riktigt fin Classicbåt var också med – F 321. Alla resultat på https://www.manage2sail.com/fr/event/505FRA#!/results?classId=505EC2023
Massor av fina bilder tagna av Christophe Favreau på:
https://www.christophefavreau.com/gallery/5O5-EUROPEAN-CHAMPIONSHIP-2023-QUIBERON-FRANCE/G0000WMs_0QYxRLk/

16.tufft vder p SM SMALLSM, SWE 505 CUP3 och Euro Cup 4 – tre tävlingar i en i Varberg, den 4 - 6 augusti
Precis ett år före 505-VM 2024 i Varberg seglades SM på samma vatten. Tävlingen hade också status som Euro Cup-segling och vi hoppades på många utländska deltagare. Det kom fyra tyska team och tre danska. De bjöd svenskarna hårt motstånd, så hårt att SM-vinnarna Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, fick nöja sig med en tredje plats i Euro Cup-regattan. Euro Cupen vanns av tyska far och son-teamet Tim och Finn Böger, före danska dotter och far-teamet Fabiola och Michael Wonterghem. Efter Peter och Martin på tredjeplatsen kom Jens Biederer/Jan Reifferccheidt, GER, på fjärde plats. SM-tvåorna Malin Broberg/Johan Röök, BKSS, blev femma. Per och Lars Wester, BKSS, slutade sexa och trea på SM. Tre BKSS team i topp på SM.

17.SM-vinnareVarberg bjöd på en första dag med riktigt tufft väder – över 10 m/s från VSV, lite ökande och grov sjö. Andra dagen lite mindre vind men stora vågor och skiftande tryck. Avslutningsdagen var det ganska lätt frånlandsvind. Således stor variation i förhållandena. Varbergs SS är en engagerad arrangörsklubb och både seglingsledning och landstaben svarade för att det alltigenom blev en väldigt bra och trevlig tävling. TACK Varbergs SS. Det bådar gott inför VM 2024!
Alla resultat på:
https://www.sailarena.com/contentassets/6010aa49e29f4acc8f7e65d2bd941b29/final-overall-results-2.pdf

18.cup4 SMALLSWE 505 CUP 2023 avslutades i Björlanda kile
Den spännande finalen, CUP 4, seglades 9 – 10 september. 21 båtar till start, varav 20 svenska. Det var ett härligt styrkebesked för klassen. Så många svenska Fivar på en CUP-tävling som inte samtidigt är SM har vi inte haft sedan 2018. Inför tävlingen var det helt öppet om förstaplatsen mellan Peter Bökmark/Martin Persson och Malin Broberg/Johan Röök. Endast 2 poäng skilde dem åt till Peter och Martins fördel. Efter tre seglingar låg de helt lika. Men trots att Malin och Johan till slut vann regattan före Peter och Martin så blev det Peter och Martin som vann Cupen totalt, med blott 2 poäng. Tredje plats i Cupen tog Per och Lars Wester, BKSS som höll undan för Ebbe Rosén/Olle Wenrup som slutade trea i regattan, men fyra i totala Cupen. Annika Lundqvist/Robert Brenick vann Classic SWE 505 CUP. Som vanligt var det bra arrangemang och härlig ”After sail” med massor av mat. TACK BKSS!

19.SWE 505 CUP 10 r SMALLSWE 505 CUP 10 år
2014 föddes SWE 505 CUP och 2023 seglades således tävlingen för 10:e året. Peter Bökmark/Martin Persson vann och kom därmed upp i tre segrar, samma antal som Tomas Grundel/Johan Strömdahl. Ebbe Rosén/Olle Wenrup vann de två första åren och har bara varit utanför prispallen två gånger under Cupens historia. De två återstående segrarna har tagits av Malin Broberg/Johan Röök och Anders Dahlén/Magnus Nilsson. Fem segrar till ostkusten och fem till västkusten. 2017 var Skåneseglarna Lars och Axel Hultgren tvåa, sydkustens hittills bästa placering. Men Skåneseglarna har chans till revansch, när SWE 505 CUP går in på sitt 11:e år 2024. SWE 505 CUP Classic toppas av Lars Magnusson/Jörgen Källström från TBK (ostkusten) med två totalvinster.

20.60-rsfest SMALLSvenska 505-förbundet 60 år = FEST!
Kvällen den 9 september samlades nya och gamla 505-seglare till en härlig måltid som kryddades av 505-minnen såväl färska som (minst) 50 år gamla. Det var en härlig mix av seglare från förr och nu aktiva som njöt av varandras sällskap. Ebbe Rosén hade gjort i ordning ett bildspel som visades och väckte många minnen. Du kan se det här: https://mksebbe.synology.me/mks505/505-klassen_60-ar_i_sverige_1963-2023.htm Per-Eric Törnström gjorde en kort summering av 505-förbundets 60-åriga historia. Du kan se det här: https://www.youtube.com/watch?v=if2uLRox-gMPer Wester vår nuvarande ordförande höll tal och läste upp bejublade AI-hälsningar från kända seglare. Kort sagt en mycket trevlig kväll! Bilder från festen finns att kika på här: https://drive.google.com/drive/folders/1vLAv_O6lXq5Ot5ZJEmure75gBhhXRH_H?usp=sharing  

21.pongseglingPoängseglingarna i Björlanda kile
Denna lättsamma, men samtidigt lite prestigefyllda tävlingsserie har seglats i många år och med många olika vinnare. 2023 var det Tomas Berg/Johan Calvert som tog hem serien före Per och Lars Wester på andra plats och Mikael Gustavsson/Tore Reinhold på tredje. I snitt knappt 10 båtar per delsegling, gör att det är roliga seglingar med många situationer och väldigt bra träning. En ny besättning i en Classicbåt har också deltagit och haft en mycket brant inlärningskurva. Alla resultat på: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1ozDAJvPTJRdqD41w-og_tjTuayd0jktf/edit?usp=sharing&ouid=113787380948509653034&rtpof=true&sd=true

22.Golden gate 2505-VM i San Francisco gav en ny femfaldig världsmästare
VM i San Fransisco den 23 sept. – 1 okt, var en riktig drömresa, men tyvärr stannade det vid en dröm, för svenskarna, således inget svenskt deltagande. I det 60 båtar stora fältet vann Mike Martin/Adam Lowry ännu en VM-titel. Mike Martin kom därmed upp i 5 VM-segrar, dvs samma antal som Krister Bergström, SWE, och Wolfgang Hunger, GER. Mike Martins första vinst var dock som gast till Howie Hamlin, 1999. Det var trippel USA på pallen. Eric Anderson/Nicholas Baird på andra plats och Mike Holt/Carl Smit på tredje. Alla resultat på: https://theclubspot.com/regatta/mSFXkj7A5Y/results  
En fin artikel finns här:
https://www.yachtsandyachting.com/news/267382/Martin-and-Lowry-win-5O5-World-Championship

Det finns massor av fina bilder också: https://www.christophefavreau.com/gallery/2023-5O5-WORLDS-26th-of-September-to-1st-of-October-SAN-FRANCISCO-USA/G0000mxBB.Qcakf4

22.Seglingens mstareNära final på Seglingens Mästare
505-laget på Seglingens mästare bestod av Martin Persson – SM-vinnare, Ulf Camitz – 505-seglare från Stockholm, Mikael Lindqvist och Johan Lindell. Laget var nära att knipa en plats i finalen. Efter första dagen låg 505-laget på finalplats och det var i sista delseglingen före finalen som chansen försvann. Laget fick två straff mot sig. Det ena för att man krängde för långt ut – inte konstigt med två trapetsgastar i laget. Det blev en sexa som skulle behövt vara en trea så hade det varit finalplats. Men slutresultatet blev ändå 12:a av 48 lag. Det bästa resultatet hittills i tävlingen för ett 505-lag.

23.VstkusttrningVM på hemmaplan, dvs. Västkustmästerskapen den 21 oktober blev återigen inställda
2023 var det stormen Babet som ställde till det. 2022 var det för lite vind och inställt. Nu hoppas vi på lagom vind 2024! MEN precis som förra året blev det en fin träningsdag på söndagen. Träningen avslutades med ett inofficiellt mini-VM, som vanns av Tomas Berg/Johan Calvert.

24.btln SMALLUtlåning av båtar och trailers
505-förbundets två lånebåtar har utnyttjats mindre än tidigare år, men SWE 8694 har bl.a. varit med på SWE 505 CUP 2 i Lomma och SWE 8585 har provseglats av några olika team i Björlanda kile.Dubbeltrailern till SWE 8694 har lånats av EM-seglare för samåkning och enkeltrailern till SWE8585 har utnyttjats bl.a. till träningslägret i Varberg och för att transportera trailerlösa båtar till och från Björlanda kile. Under året har 505-förbundet bytt ut vägtrailern till SWE 8585 mot en andra dubbeltrailer för att möjliggöra ökad samåkning till större regattor.

25. StyrelsenStyrelsens arbete
Styrelsen har under 2023 haft 11 protokollförda möten, samtliga digitala. 505-förbundet har varit representerade på Svenska Seglarförbundets arrangemang, Seglardagen 2023, Extra Seglardagen 2023 och Seglarträffen2023. 505-förbundet är också engagerade i Svenska Seglarförbundets ”Klassförbundsutredning” genom Per-Eric Törnström. Delar av styrelsen, har arbetat tätt ihop med Varbergs SS i förberedelserna för 505-VM 2024 i Varberg under hela året. Många i Varbergs SS är engagerade och allt pekar på ett mycket bra och trevligt arrangemang!

26.AREV Tvlingsprogram 2024 lugnSäsongen 2024 står för dörren
Nu ser alla fram mot säsongen 2024 med ett nytt spännande år med SWE 505 CUP samt höjdpunkten, VM på hemmaplan i Varberg den 1 - 10 augusti. Alla bör ta chansen att uppleva ett VM och den fantastiska stämning som det är, oavsett på vilken nivå man seglar. Man kan vara med på enbart För-VM som också är NoM (1 - 3 aug), enbart på VM (4 – 10 aug.), eller på båda arrangemangen. Man kan också hjälpa till som funktionär eller sponsor om det inte finns möjlighet att segla. Låt oss alla göra VM 2024 till en riktig 505-fest!

Avslutningsvis ett stort TACK för ett fint verksamhetsår 2023. Ett tack riktat till alla 505-seglare, nya som gamla, till våra arrangörer, och till våra vänner, partners och sponsorer som på olika sätt hjälper oss.

 

Per-Eric Törnström för
Styrelsen för Svenska 505-förbundet

Tredje raka när Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, vann 10:e SWE 505 CUP

1.HUltgren rundarRE
2023 fyllde SWE 505 CUP 10 år! Cupen visar vilket som är Sveriges bästa 505-team på hemmaplan, under säsongen. Därför är det tävlingar både vår och höst, väl spridda över landet. 2023 seglades tävlingarna i Stockholm - KSSS, Lomma - LBS, Varberg - VSS och Björlanda kile - BKSS. Fyra toppenfina och trevliga arrangemang – TACK!

2.Rundning Lomma
Rekordmånga delseglingar
SWE 505 CUP sammanräknas på ett lite speciellt sätt. Slutplaceringarna i de olika deltävlingarna räknas inte. Bara de individuella delseglingarna i alla deltävlingarna. Är man inte med alls på en deltävling får man i varje delsegling 1 poäng mer än totala antalet deltagande besättningar i någon deltävling. Det kostar således poäng att stå över en CUP-tävling. Är man med i en deltävling och t.ex. tvingas bryta en segling, eller inte hinner ut till start får man däremot bara 1 poäng mer än antalet deltagare i just den deltävlingen. Detta påverkar inte så mycket i toppen, men kan ha stor betydelse för placeringarna en bit ner i resultatlistan. 2024 var det totalt 31 delseglingar som genomfördes, vilket är rekord.

3.GldjeRE
10 CUP-år – en riktig succé!
Under Cupens 10 år har det gjorts 2 876 båtstarter i 203 delseglingar, med i snitt 14 startande båtar i varje. Då är bara svenska båtar räknade och de som haft DNS i enstaka seglingar är borträknade. 2023 års sista CUP-segling samlade 20 svenska båtar. Ett mycket bra antal för att inte vara SM! Under de 10 åren har det varit 21 – 32 deltagande båtar, 2023 var det 24 team. Av dessa genomförde nästan 30% alla fyra deltävlingarna medan 25% bara var med i en deltävling.

4.Tt RundningRE
Mer spännande finalsegling än seglarna visste
2023 års CUP var en av de mest spännande, vem som skulle vinna var en öppen fråga tills målgång i sista delseglingen. Björlanda Kile SS arrangerade den avslutande CUP-tävlingen. Inför tävlingen ledde Peter och Martin med tre poäng före Malin Broberg/Johan Röök, BKSS. Första seglingen vanns av Malin och Johan med Peter och Martin på andraplatsen. Nu var ledningen 2 poäng. Därefter missade båda dessa team, det blev en 9:e för Peter och Martin och en 13:e för Malin och Johan. Med borträkningar var ledningen åter 3 poäng. I segling 3 gick Malin och Johan i mål på tredje plats, medan Peter och Martin var 7:a. Sjuan räknade Peter och Martin bort, men fick istället räknades en 6:a och helt plötsligt var poängställningen helt lika.

5.Action SW9259RE
Trippel BKSS på prispallen
Peter och Martin tog tillbaka initiativet och vann segling 4 med Malin och Johan åter på plats tre. Ledning med två poäng igen! Söndagens första segling verkade vända på allt igen – 10:e plats för Peter och Martin och 7:e för Malin och Johan. MEN efter 29 delseglingar får en femte segling räknas bort och båda kunde räknade bort denna segling så differensen fick ingen betydelse, utan ledningen var fortfarande 2 poäng. Peter och Martin vann segling 6 före Malin och Johan och ordningen var den omvända i sjunde och sista seglingen. Därmed var Peter och Martin åter CUP-vinnare. Med ynka två poäng! Malin och Johan således tvåa totalt och på tredje plats Per och Lars Wester, BKSS, knappt före Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS, på fjärdeplatsen. Tre BKSS team på prispallen. Träning tillsammans lönar sig. Även SWE 505 CUP Classic vanns också av en BKSS-besättning – Annika Lundqvist/Robert Brenick.

7.Vinnarna i Cuperna 2023Maratontabellen
Under åren har Cupen vunnits av fem olika team, Peter och Martin har tre segrar. Tomas Grundel/Johan Strömdahl har också tre segrar, medan Ebbe och Olle har två. Anders Dahlén/Magnus Nilsson samt Malin och Johan har varsin vinst. Vårt att notera är dock att Ebbe och Olle endast två år varit utanför pallplats, så totalt sett leder de den informella Maraton tabellen. Fem segrar till ostkusten och fem till västkusten. Skåneseglarna har hittills en pallplats, ett silver för Lars och Axel Hultgren, RJK år 2015. Dags för en ändring?

6.TopptrioRESWE 505 CUP 2024
Det blir som vanligt ett spännande CUP-år. Första deltävlingen, CUP 1, är Saltsjöbadsregattan 11 - 12 maj, därefter följer SM i Marstrand 14 - 16 juni som CUP 2, För-VM/NoM i Varberg 2 - 3 augusti är CUP 3 och avslutande CUP 4 seglas traditionsenligt i Björlanda kile, den 14 - 15 september. Väl mött på SWE 505 CUP 2024!

 

Per-Eric Törnström
Crew SWE 8651

SWE 505 CUP 4 Björlanda Kile 9 - 10/9 – triumf för Malin Broberg/Johan Röök

1.GAtestartÅrets sista cuptävling samlade inte mindre än 21 båtar. Denna gång med bara ett utländskt team. Här berättar Per Wester om tävlingen.

2.Mnga btarSO-vind ger svår segling
Prognosen för helgen såg ganska osäker ut. Dag ett såg vi den relativt ovanliga vindriktningen från SO, 4 - 6m/s. Det betyder att bergen och öarna påverkar vinden i söder vilket gör att stora vindskift skulle visa sig bli avgörande. Som brukligt var banan belägen långt ute på djupt vatten. Härmed blir även strömmen lite lurig. Dels kommer den nordgående havsströmmen in mellan fastlandet och Björkö, dels kommer utloppet från Nordre älv från andra hållet. Således gällde det ha koll på alla dessa faktorer.

3.Rundning REMånga olika team i topp 3
Första racet gav också en föraning om att det var svårseglat. Stora avstånd kunde skapas, för att senare tryckas ihop. Broberg/Röök vann första seglingen följda av Bökmark/Persson. Gustavsson/Reinhold tog tredjeplatsen. Andra racet vanns av Rosén/Wenrup med Dahlström/Jelf tvåa och Berntsson/Lundberg trea. Tredje racet blev Gustavsson/Reinhold vinnare med Berg/Calvert tvåa och Broberg/Röök som trea. Fjärde seglingen vanns av Bökmark/Persson med Wester/Wester tvåa och Broberg/Röök trea.

4. Didrik och JoelFörsta dagens seglingar kan således sammanfattas med att många olika team var uppe på pallplatserna och krigade. Ett tydligt tecken på att det verkligen var utmanande taktiskt. Ofta omkastningar i placeringar under seglingarna beroende på att ena sidan ofta var betydligt bättre än den andra, för att till nästa kryss bli omvänt. Att vara hare var därför också betydligt mer chansartat än vanligt.

5. FEST REFest och 60-årsjubileum!
På kvällen hade Svenska 505-förbundet bjudit in till 60-års jubileum. Åtskilliga gamla 505 seglare deltog tillsammans med nuvarande aktiva. Kvällen var superhärlig. Bildspel sammansatt av Ebbe Rosén var extremt uppskattat. Många gamla och nya minnen delades.

6. Dimmigt REDimmigt
Andra dagen var många lite sega efter gårdagen. Det blev inte så mycket bättre av att en tät dimma hade lagt sig över tävlingsområdet. 3 - 4 m/s med mycket stora vindskift gjorde taktiken lika utmanande som första dagen. Dock, eftersom tävlingsområdet hade lagts närmare hamnen så fick inte havsströmmen någon inverkan.

7.Stta Spi REFörsta racet vanns av Wester/Wester med Berg/Calvert tvåa och Lundberg/Strömdahl trea. Andra racet var Bökmark/Persson etta, Broberg/Röök tvåa och Rosén/Wenrup trea. Tävlingens sista segling vanns av Broberg/Röök före Bökmark/Persson och Wester/Wester trea.

8.Pristagana CUP 4Jämn serie ger utdelning
Slutresultatet blev att Malin Broberg/Johan Röök vann regattan. Stort grattis! De hade en mycket jämn serie vilket är otroligt starkt med tanke på de taktiska utmaningarna. Tvåa blev Peter Bökmark/Martin Persson och Ebbe Rosén/Olle Wenrup blev trea. Bägge hade någon mer segling långt ner i resultatlistorna, vilket blev avgörande. Seglarna på de följande slutplaceringarna hade flera delseglingar längre ner.

9.GippTACK!
505 förbundet vill tacka alla funktionärer på havet och i hamnen. Tack också till legendarerna som deltog på lördagskvällen, samt till alla deltagare som kommit från när och fjärran.

 

Per Wester
SWE 9002

Peter Bökmark/Martin Persson vann SM 2023 i Varberg – bra test inför VM -24

1.Goa vgor505-SM 2023, som också var 505 Euro Cup 4 och SWE 505 CUP 3, blev ett bra genrep inför 2024 års VM i Varberg. Tomas Berg/Johan Calvert satsar mot VM och de spikade en av delseglingarna – här är Tomas berättelse om regattan.

2.Rundning1Känna på VM-vattnen
Årets SM seglades på de fina vattnen utanför Varberg den 4 - 6 augusti 2023. Varbergs Segelsällskap står som bekant även som arrangör för VM 2024 vilket gör denna regatta extra intressant. Många av oss var därför taggade på att känna på vattnen och dra lärdomar inför VM. Detta kommer att bli en spännande regatta!

3.GuppigtREUtmanande förstadag
Första dagens fyra race blev ett riktigt test för seglare och arrangörer med utmanande förhållanden. Vi bjöds på en frisk, västlig bris på 8 - 10 m/s långsamt ökande till 10 - 12 m/s och rejäl sjö som byggde upp under dagen. Fiven är fantastisk att segla i dessa förhållanden. Vi loggar typiskt 8 - 10 knop på kryssen och flyger fram i farter runt 20 - 25 knop på undanvind. Underbart! Far och son, Tim och Finn Böger från Tyskland klarar första dagens utmaningar bäst och tar en övertygande ledning med serien 1-2-3-1. Då skall tilläggas att de tog straff i form av en 720-sväng i starten i race 2 och lyckas ändå segla upp sig till en 2: plats i mål. Imponerande! De följdes närmast av två danska team, Per Larsen/Christian Mogensen följda av Fabiola och Michael Wonterghem. De duktiga danskarna tog var sin spik.

4.Vgigt VarbergPeter Bökmark/Martin Persson börjar få upp hårdvindsfarten
Bästa svenskar är Peter Bökmark/Martin Persson på 4:e plats med en andraplats som bästa resultat för dagen. Riktigt imponerande i hårdvinden! Vi vet sedan tidigare att de är snabba i det lättare registret och att de tränat hårt på att få upp farten i det övre registret. De visar nu att träning ger resultat. Riktigt kul! Mer om dem senare. Andra svenskar som övertygar är Jonas Berntsson/Magnus Lundberg på en fin sjätteplats. Det går inte riktigt lika bra för de regerande svenska mästarna Malin Broberg/Johan Röök. Trots problem med ett krånglande spinnakerskot lyckas de ändå rädda en 7:e plats efter först dagen. Starkt!

5.GAtestart med vgorSkönt med After Sail
Många team har det tufft under en lång dag i den grova sjön och endast 10 båtar lyckas slutföra alla fyra seglingar. Trötta men lyckliga seglare välkomnas i land med en trevlig Opening Ceremony / After-Sail. Arrangörerna med evenemangsansvarig Olof Bengtsson och seglingsledare H-P Hylander har all anledning att vara stolta över de fina arrangemangen, både på land och på vattnet, efter dag 1 och under hela regattan. Ett toppenarrangemang! Stort Tack!

6.Tt segling med 8962 i ledningREAP ger extravila på land
Dag 2 inleds med uppskjutna seglingar och väntan på land. Möra seglare och arrangörer får chans till ett par timmar av extra återhämning, social samvaro och kanske en extra genomgång av materialet innan vi får segla ut på banan igen. Vinden har avtagit till 6 - 8 m/s från väst och sjön är fortfarande grov.

7.FokusREI toppen slåss tyskar och danskar
Idag bjuds vi på större skift och tryckskillnader över banan. Bäst seglar återigen Tim och Finn Böger som befäster sin ledning med dagens placeringar 1-2-4-7. Fabiola och Michael Wonterghem seglar lika bra med serien 2-7-2-3. Peter och Martin inleder dagen med sin sämsta segling, en 11:e plats men revanscherar sig snabbt med två starka spikar följt av en sjätteplats och klättrar därmed till en tredjeplats totalt och befäster sin position som bästa svenskar. Fyra totalt ligger Jens Biederer/Jan Reifferscheidt från Hamburg med en stabil serie, jagade av Malin och Johan på en femte plats. Vi noterar med glädje att Mikael Gustavsson/Tore Reinhold i sin sprillans nya båt fått upp farten och spikar dagens sista segling med Tomas Berg/Johan Calvert på en andraplats i race 8. Kul att fler besättningar är uppe och hugger!

8.Tt rundning Bger frstREFest med 505-legendar
Varbergs Segelsällskap bjuder på en härlig grillkväll och humöret är på topp hos såväl seglare som arrangörer och anhöriga. Särskilt kul är att vi har 505 legendaren Kalle Nilsson med fru på plats. Kalle följer med stort intresse SM-seglingarna och han har som vanligt massor av intressanta historier att berätta från sina mycket framgångsrika 505-äventyr runt om i världen.

9.DAg 3REHelt andra förhållanden – ostlig vind!
Den avslutande och tredje dagen bjuder på nya förhållanden med en ostlig bris på 4 - 5 m/s, ganska stora skift och platt vatten. Tre race är planerade och nu ska det avgöras. Tim och Finn Böger, GER, som ledde efter två dagar började med en sjundeplats. Seglingen vanns av Tomas Berg/Johan Calvert. Fabiola och Michael Wonterghem, kom tvåa och hoppet om att kunna slå tyskarna levde. I andra delseglingen tog far och son Böger en ny seger, medan dotter och far Wonterghem blev sexa. Därmed var den tyska segern klar och de kunde segla in och packa ihop båten.

10.Alla pristagarna 2Brons totalt, men SM-titeln till Peter och Martin!
Genom konkurrenternas resultat var även andraplatsen nästan klar. För att kunna hota Fabiola och Michael måste tredjeplacerade Peter och Martin vinna sista seglingen. Det gick inte vägen, utan de avslutade med en 11-a som de fick räkna bort. De blev därmed trea i Euro Cup 4, men som bästa svenskar vann Peter och Martin, BKSS, SM-titeln och vandringspriset Hornet. Vi vet hur mycket Peter och Martin längtat efter och jobbat hårt för att vinna sitt första SM-guld i 5o5. Äntligen! Stort Grattis! De har på senare tid utvecklat sitt seglande, framför allt i det övre vindregistret och visar genom att vinna SM att de behärskar varierande förhållanden. De regerande mästarna Malin och Johan, BKSS, revanscherade sig genom att vinna den avslutande seglingen och med söndagens serie 8-2-1 säkrade de femte plats totalt och ett SM-silver. Per och Lars Wester, BKSS, räknade en jämn och fin serie och slutade som bronsmedaljörer på SM och sexa totalt. De var bara en poäng före Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS.

11.Efter sttningREUtslagsgivande seglingar och fint arrangemang
Det var tre dagar med varierande förhållanden som tydligt visade vilka som är de bästa 505-seglarna just nu. Varbergs SS gjorde ett verkligt fint arrangemang både på vattnet och på land, med after sail, regattafest och mycket stor gästfrihet! TACK!

12.Tomas och Johan REBoka in VM 2024
Nästa år är det 505-VM i Varberg 1 - 10 augusti. Det kommer också bli ett topparrangemang – boka in i kalendern redan nu!

Alla resultat på: https://www.sailarena.com/contentassets/6010aa49e29f4acc8f7e65d2bd941b29/final-overall-results-2.pdf

 

Tomas Berg
SWE 8859

Bojsen-Möller dominerade Nordiska och Danska mästerskapen i Reersö 3-4 Juni

1.Bojsen-Mller resized
Täta seglingar i tufft internationellt motstånd samt förstås härligt danskt hygge. Det är lätt att förstå varför Lars och Axel Hultgren trivdes i Reersö. Här är deras berättelse om tävlingen.

2.Reers hamn
Hitta Reersö
Helgen startade med kryss de sista tre milen på landsvägen för att ta oss till det pittoreska fiskeläget Reersö på Själlands västkust. Småvägar hit och dit men fram kom vi på något sätt.

3.Fivar p rad
Australiensare på besök!
6 svenska besättningar, 4 från Tyskland, Earle Alexander från Australien och 10 danska båtar var på gång och så blev vi ett tjugotal båtar. En smal sjösättningsslip ställde till det och ett alternativ var att vada ut i hamnen tills rodret gick att sätta på och sedan hoppa i båten. Bråddjup blev det på en meter och väldigt våt gast redan från början. Det gjorde vi första dagen, sanden var lagom borta till vi kom in igen. Gnissel i maskineriet!

4.Jrgen och Jacob ensamma resized
Yttre banområdet låg lååångt ut!
Lördag morgon, fin morgenmad på mysiga klubben med hjälpsam stab. Ytterbanområdet signalerades eftersom den erfarne tävlingsledaren från annan klubb spådde dåligt med vind nära land. Utsegling på 50 min blev det, kändes som Skagen nästa, och alla hann ju inte ut, apan upp.

5.Micke och Tore resized
Kanonfina race
Men vi fick 5 perfekta seglingar där ”target time” var satt på 50 minuter och det prickade Bojsen Möller och Jens Biederer/Jan Reifferscheidt, i sprillans ny båt, allt som oftast. GER 9070 Stefan Köchlin/Andreas Achterberg , Malin Broberg/Johan Röök och Fabiola och Michael Wonterghem var med där framme och vi andra högg till någon gång. Vinden ökade allt eftersom dagen gick, småskift att jobba upp eller ner sig på och lite olika tryck att pricka eller missa, blanda och ge.

6.MAlin och Johan resized
Full trapets
De sista två seglingarna blev det härliga undanvindar med gasten fullt ut i trapets med härliga skärningar. De tre första racen var det att platta ner på undanvindarna. 3 varv på alla 5 seglingarna, mycket aktion och segling för startavgiften. Därefter halvvind in mot hamnen i 8 - 10 m/s i 50 minuter där landgångsöl och korv väntade, danskt hygge. Sju timmar på havet, yes!


7.Far och dotter Wonterghem
God mat och dryck - danskt hygge
Årsmöte för danska Fiveseglarna klarades av, vi fick duscha av oss och samla ihop oss till regattamiddagen på klubben någon timme senare. Fin mat och valfri dryck intogs i härligt sällskap. Alla var väldigt slitna och det blev ingen lång afton. Speciellt inte eftersom det utlovades svag avtagande vind på söndagen och då tog seglingsledningen beslutet att starta en timme tidigare, kl 09.00! Pang i bingen och Zzzz.

8.Glada vinnare
Bojsen-Möller ohotade
Innerbana utanför hamnen på söndagen, tack och lov. 3 race i 3 - 5 m/s hann vi med, trixigt med stora vrid och olika tryck på banan. Som det brukar vara så behärskade Bojsen Möller detta bäst och stod som ohotade segrare med Biderer/Reiffferscheidt som tvåa före en annan tysk båt, Köchlin/Achterberg. Fabiola och Michel Wonterghem blev till slut fyra en ynka poäng före bästa svenska båt Malin och Johan på en fin 5:e plats. 6:a blev far och son Anton och Rolf Meyer i GER 9149 och 7:a och tredje danska båt DEN 8440, Mikkel och Mads Christiansson. Vi konstaterade att det var många besättningar med släktband, hela 6 stycken far och son/dotter, syskon eller par-relation.

9.Hultgrens
Svensk vinst i sista seglingen
Övriga svenskars placering - 8:e plats Tomas Franzen/Lars Lindgren, 9:a Lars och Axel Hultgren efter att ha spikat sista seglingen. (”Även en blind höna...”, sen start vid startbåten, direkt över på babord in mot land och bra tryck och motvrid!), 11:a Martin Fridh/Mats Dahlander, 13:e Micke Gustavsson/Tore Reinhold och på 16:e plats Jonas Berntsson/Magnus Lundberg efter att endast ha seglat lördagens seglingar.

Alla resultat finns på: https://www.manage2sail.com/sv-SE/event/56b328f9-fdda-43c8-b7f4-a183ef75bbe0#!/results?classId=095e47ac-9a27-4f41-94c7-868e4dde524f

10.BM-segel som vinst
BM-fock till Sverige
Landgångskorv och dryck igen, packa ihop och så småningom prisutdelning. Bland icke topp tio båtarna lottades ut ett väldigt fint pris, en ny fock från, gissa vem, BM så klart. Det blev en härlig överraskning för Martin och Mats som vann den.

11.Lugnare vder resized
TACK Reersö BK
Det är alltid trevligt att segla i Danmark. Kanonfint arrangemang på hav och land, stort tack till Reersö Båtklubb, inget fattades förutom en vattenslang vid slipen, men so what.

 

Vid tangenterna
Lars Hultgren
SWE 8923

Five EM i Quiberon 2024 – en upplevelse!

1.Mnga nationer

Överraskningar, trevlig samvaro och härliga seglingar i det lättare vindregistret! Här berättar Malin och Johan i SWE 9181 om årets 505-EM i Frankrike, 4 - 8 juli.

2.Massor av btar

Resestart med förhinder
Vi rullar in på Råå-jolleklubbs parkering för att lasta två båtar på förbundets dubbeltrailer och möts av Tomas Franzen och Lars Lindgren med stressad blick. En M6-bult sticker ut ur trailerns däck och skallen är liksom längst in…Ingen bra start på en långkörning. Vi sover på saken och lyckas på lördagsförmiddagen hitta en däckverkstad i Helsingborg som har däck i rätt dimension. En par timmar senare än beräknat är vi på rull med nya sulor på trailern.

3. Samvaro low

Vi kör och kör, pratar, lyssnar på sommarprat och musik och Malin sover. Till natten hittar vi ett Airbnb på gränsen mellan Tyskland och Nederländerna där vi blir insläppta av en vresig man med hängslen. På söndagsmorgonen vaknar vi till ljudet av den lokala musikkåren som tutilurar. Den vresiga mannen med hängslen har på morgonen förvandlats till en glad man med färgglad skjorta som serverar härligt rustik frukost. En mästerskapsresa erbjuder så mycket mer upplevelser än bara segling och tävling!

4. slipen

Quiberon – ett seglingsmekka
Quiberon ligger längst ut på en halvö mitt emellan Brest och La Rochelle och nära Carnac. Här har Franska seglarförbundet en fantastisk anläggning för sina elitseglare, ett riktigt seglingsmekka. Här finns inkvartering för 150 seglare och uppställning för camping, matsal som serverar frukost, lunch och middag, stora hangarer där man kan köra in fullt riggade båtar, rejäl omklädning där många seglare samtidigt kan skölja av sand och salt ut vårdräkten och hänga på tork etc. Under EM-dagarna blir det ett stort 505-läger där alla vistas på området i princip hela tiden.

5.Svenska laget

Fyra svenska team
De svenska besättningarna på plats är: Malin Broberg/Johan Röök, Tomas Franzén/Lars Lindgren, Tomas Berg/Johan Calvert samt Jonas Bengtson/Magnus Lundberg. Vi får mycket tid tillsammans och umgås också en hel del med danskarna och Holger Jess. Bland annat hittade vi en riktigt mysig restaurang med rustik och hemlagad mat av närodlade råvaror och dessutom livemusik i den fina trädgården. Då kände vi alla att mästerskapssegling i Five är den bästa formen av semester.

6. Tomas och LArs 9222
Perfekt inledning
Första tävlingsdagen blev en fantastiskt fin dag med 6 - 9 m/s och strålande sol.  Det blev tre långa seglingar på 1 timme var med ganska stora skillnader i tryck och riktning. Som vanligt blev starterna avgörande.  De långa kryssarna gjorde att rundningarna blev ganska utspridda utan för mycket kaos.

7.Tomas och Johan

Tomas och Johan gjorde succé
Nästa dag valde seglingsledningen att skjuta upp starten på grund av för lite vind. Vi svenskar och danskar tyckte nog att det blåste en fin liten bris från havet. Klockan 14 blev det start men innan vi nådde kryssmärket dog vinden och seglingen blev avblåst. Därefter blev det vind enligt franska vägskyltar dvs ”toutes directions”. Efter ett par timmars väntan blev det ny start som avbröts efter 2 minuter pga vrid. Nästa start gick iväg och vinden höll hela seglingen även om det blev en del vrid. Tomas Berg och Johan Calvert seglade grymt och rundade som tvåa vid första märket och slutade 6:a i mål.

8. Hrliga slrar

Skicklig seglingsledning
Seglingsledaren är en rejäl fransman som bara pratar franska. Under hans tydliga ledning genomförs 7 av de 11 planerade seglingarna trots att det är väldigt svårpredicerade förhållanden med svaga och växlande vindar. Sista dagen tidigareläggs starten för att säkert kunna genomföra tre seglingar. Även om det såg tunt ut vid frukost så kom vinden till start. De två första seglingar gick i 3-5m/s. Den sydliga vinden gjorde att de flesta ville in mot land dvs en sen start så det blev lite trångt i slutet av linjen.

9.9181 och den gamla Fiven
Äldsta båten – från 1956
Efter andra seglingen dog vinden men efter en stunds väntan vred den 90 grader och kom tillbaka med 4 - 6 m/s men med en del hål. Undanvindarna blev utslagsgivande med både möjligheter o risker. 72 båtar genomför EM och en av dem är en otroligt vacker trä-five från 1956 som seglades av en far och son klädda i blå- och vitrandiga tröjor och röda scarves.

10.Malin och Johan

Hålla farten när förhållandena ändras är framgångsnyckeln
Efter seglingarna blev det prisutdelning och middag med utsikt över regattaområdet. 
Totalt blev det 7 seglingar för detta EM. De svenska båtarna var uppe i flera seglingar. Farten finns där hos alla svenskar, vi behöver bara klara av att hålla den när förhållanden ändras, särskilt i stora fält. Polska Agnieszka Skrzypulec seglade med tyske Holger Jess och vann överlägset med fem spikar. De fyra svenska teamen placerade sig alla mellan plats 20 och 30.

Alla resultat på: https://www.manage2sail.com/fr/event/505FRA#!/results?classId=505EC2023

11.Pristagarna

Segla mästerskap – en härlig semesterform
Som alltid är det superkul och lärorikt att segla i dessa fält, sida vid sida, med namn som Jess, Holt och Hamlin. Oberoende av var i fältet man befinner sig lär man sig så mycket av att vara med på de stora mästerskapen. Dessutom är det ett otroligt härligt sätt att spendera sin semester. Man är aktiv, man har trevliga människor att umgås med och man får komma till fina platser och få oväntade upplevelser. Just den här resan fick vi glädjen att umgås extra mycket med Tomas Franzén och Lars Linberg under de 400 milen tur och retur – tack för härligt sällskap!

12. Den gamle p havet

VM i Varberg 2024 – missa inte det!
Nästa stora mästerskap blir VM i Varberg. Har du en 505? Kom dit och segla! Har du ingen 505 men vill segla? Kolla med förbundet om du kan låna! Har du ingen 505 men gillar häftig segling? Kom och titta på vattnet eller häng med oss på land!

 

Malin Broberg/Johan Röök
SWE 9181

 

Bojsen Möller vann tävlingen, men Peter Bökmark/Martin Persson tog hem SWE 505 CUP 2 i Lomma

10.Tomas och Johan i ledningen
Härlig segling på Öresund och mycket trevlig samvaro präglade Cupseglingen hos Lommabuktens Seglarklubb.

Samarrangemang med Snipe
Lommabuktens Seglarklubb, LBS, bjöd på ett bra arrangemang för oss Fiveseglare som gjorde upp om SWE 505 CUP 2 och för Snipeseglare som fajtades om sitt Klassmästerskap, den 17 – 18 juni. Sju seglingar genomfördes med traditionell linjestart och länsrundning utan gate (dvs bara ett rundningsmärke).

2.Kryss
Tre varv ger korta banben

Vi Fivar seglade tre varv. Det innebar att första kryssen blev relativt kort och vi visste att det kommer att bli tajt vid första kryssrundningen. Första kryssen blev alltså lite viktigare än normalt. Vi la fullt fokus på bra start med fri vind, och fart/höjd för att sedan kunna göra det första slaget när vi själva helst vill, oberoende av konkurrenterna. Det är den betydelsefulla upptakten på kryssen som sen banar väg för fortsatt goda vägval. Likaså var positionering under den sista femtedelen av kryssen ett fokus, dvs fortsatt jobba för fri vind och att inte översegla. Totalt sett blev det många situationer i rundningarna efter förstakryssar, och vi fick med oss lärdomar. Det är ibland väldigt små marginaler som gör att man lyckas eller inte.

3.SpinnakerÄven länsarna blev relativt korta. Och med tanke på att det enbart fanns ett märke för länsrundningen var det även här risk för trängsel. Positionering och planering för innerplats vid rundningen var alltså ett måste. Det innebar att vi och många team ofta tog en gipp under första hälften av länsen för att säkerställa chans till innerplatsen.

4.Peter och MArtin2Linjestart – inte helt lätt
Seglingsledningen ordnade bra startlinjer. Men vindriktningen varierade lite så det fanns en del att tjäna på att bestämma sig sent var man skulle starta. En stor hjälp var att det var lätt att hitta enslinjer som gjorde att vi vågade ligga långt framme även när vi startade mitt på linjen. Vi själva presterade sex bra starter av sju. Five-gänget höll sig i skinnet och det blev totalt enbart en omstart.

5.MlgngLättvind och skift
Lördagen inleddes med två lättvindsrace i vind från väst, här gällde det att ta vara på vindvrid och att undvika motström längre ut i bukten. Det var långa pass med böjda knän för Martin. Vi var väldigt nära kapsejsning när jag sparkade ut storskot på en förstakryss. Martin badade åt lovart men fick skickligt tag i storskotet, och skotade så att vi fick tryck i systemet igen. Det var en rejäl rorsmanstabbe.

6.Start2Åska ändrade vindriktningen
Inför tredje seglingen väntade vi på att ett åskväder skulle ta sig över banan, utan speciellt mycket vind. Ny vind från SO 8 m/s. Vi trimmade om till 760 cm mastlut, gubbrev, bakåt med centerbord, och resten av programmet för hårdare vind. Under racet mojnade det efterhand så här gällde det att hänga med att trimma om, vi slutade på 780 cm. Efter upprundning till sista kryssen gick vi lite för länge på babord , Bojsen-Möller hade möjlighet att slå direkt och sträckte sedan märket, de tog fyra platser inklusive oss och vann så småningom racet.

7.Lilla Gubben-resizedGemyt
Teamet Mikael Gustafsson/Tore Reinolds har ju skaffat en helt ny Five. Båten är utrustad med en ny trimtamp som behövde namngivas. I namngivningens stund var det fortfarande oklart om trimfunktionens verkliga betydelse, trots diskussion och all Five-klokskap som fanns runt båten. Med hjälp av bubbel och en skål döptes trimtampen till Lilla gubben. Lite senare på kvällen bjöd klubben på middag på Rotundan ett anrikt danspalats i Lomma.

8.Rundning 3Stadigare riktning, men tryckskillnader
Söndagen bjöd på ganska stadig vindriktning från väst med 3-6 m/s, men det var aldrig givet vilken kant som var den vinnande, det gällde att hela tiden hålla koll på moln, tryck etc. Vi påmindes om hur svårt det är att välja om man ska gå högt eller lågt på undanvinden när trycken varierar. Det kan bli väldigt frustrerande och man kan vinna eller förlora stora distanser.

8.Efter rundningVilken fantastisk träning!
På de sju racen gjorde vi 21 kryssar, 21 undanvindar och kanske 100 slag, 70 gippar, 42 rundningar. Oj vilken förstklassig träning detta är…. Till detta kommer starter och all omtrimning för att hålla fart i varierande vindstyrka.

9.PristagarnaDansk dynamit i topp
Jörgen och Jacob Bojsen-Möller vann totalt med 14 poäng. Tvåa Peter Bökmark/Martin Persson, BKSS, 17 p, trea Malin Broberg/Johan Röök, BKSS, 20 p, fyra Per och Lars Wester, BKSS, 25 p, samma poäng som femman Ebbe Rosén/Olle Wenrup, MKS. Totalt var det 18 deltagare, varav fyra från Danmark. Alla resultat på: https://www.sailarena.com/contentassets/4478f7a38de745e38d381552221440ee/final-result-klassmasterskap-snipe-och-5o5-6e-juni-2023.pdf

1.Ttt vrre
TACK Lommabuktens Seglarklubb
Lomma har fina seglingsvatten som knappt störs av annan sjötrafik. Klubben har också en jolleverksamhet med bl.a. Optimist, Feva, 29er och Snipe. Vi tävlande fick mycket för anmälningsavgiften på 1 500 kr - frukost och mackepack lördag och söndag samt middag på lördagskvällen och förstklassiga seglingar. Vi riktar stort tack till Lommabuktens Seglarklubb, vi kommer gärna tillbaka.

Peter och Martin
505 SWE 8962

Du är här: Home Results